Ήταν παραμονή του 15αύγουστου όταν φτάσαμε στην Πολωνική πόλη Τσεστοχόβα (Częstochowa) μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι με το αυτοκινούμενό μας στην Κεντρική Ευρώπη. Ήταν ο προορισμός μας για να γιορτάσουμε την εορτή της Παναγίας αλλά και για να ξεκουραστούμε. Ως γνωστό γιορτάζω αφού το όνομά μου είναι Μαρία και θέλαμε να αφιερώσουμε τις μέρες αυτές στο σημαντικότερο Προσκυνηματικό προορισμό της Πολωνίας. Η πόλη Τσεστοχόβα βρίσκεται στη Νότια Πολωνία και είναι γνωστή για το περίφημο μοναστήρι Jasna Góra (Γιάσνα Γκούρα) του 1382, όπου εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Μαύρης Παναγίας της Τσεστοχόβα
Κάθε χρόνο εκατομμύρια προσκυνητές από όλο τον κόσμο έρχονται στην Τσεστοχόβα (Częstochowa)για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μαύρης Παναγίας και να θαυμάσουν το μοναστήρι Jasna Góra που έχει γίνει ένα ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο.
Το ετήσιο περιπατητικό προσκύνημα της Μαύρης Παναγίας ξεκινάει από το Wrocław (Βρότσλαβ) της Πολωνίας έως στην Jasna Góra και πραγματοποιείται τον Αύγουστο. Οι περιπατητές-προσκυνητές αρχίζουν την πορεία τους στις 2 Αυγούστου και μετά από εννέα μέρες περπάτημα διασχίζοντας περίπου 200 χιλιομέτρα μπαίνουν στην Τσεστοχόβα
Ταξίδι στην Τσεστοχόβα (Częstochowa)
Ξεκινήσαμε από την Κρακοβία παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομο Α4 και κατευθυνθήκαμε προς την πόλη Wadowice (Κατοβίτσε). Σε περίπου 1 ώρα φθάσαμε στη γενέτειρα του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, όμως δεν την είδαμε, παρά μέσω περιφερειακού S1 πήραμε τον αυτοκινητόδρομο Α1 και κατευθυνθήκαμε προς το μοναστήρι Jasna Góra στην πόλη Τσεστοχόβα. (Από την Κρακοβία είναι περίπου 150 χιλιόμετρα). Το πρώτο μέλημά μας ήταν να πάμε στο τόπο διαμονής μας στο κάμπινγκ Olenka nr 76 ώστε να εξασφαλίσουμε τη διαμονή μας.
(Στοιχεία για τη διαμονή σας και τα στίγματα αυτών στο τέλος της ανάρτησης)
Δείτε που και πως μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην Ευρώπη: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)
Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου
Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων. Συγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!
Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.
Προς μεγάλη μας έκπληξη το κάμπινγκ ήταν δίπλα στο μοναστήρι, μέσα στην παλιά πόλη και αυτό μας χαροποίησε πολύ γιατί θα μπορούσαμε με άνεση να προσκυνήσουμε το ιερό της Παναγίας της Τσεστοχόβα, που αποτελεί και έναν από τους πιο επισκέψιμους τόπους προσκυνήματος της Πολωνίας.
Πριν λίγες ημέρες είχαμε επισκεφθεί την Κρακοβία, την υπέροχη αυτή πόλη που μαζί με την εξερεύνηση των αλατωρυχείων Βιελίτσκα και την επίσκεψη στα ναζιστικά στρατόπεδα του Άουσβιτς αποτελούν τον πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για όλους.
Διαβάστε τα αφιερώματα που έκανα για τους τρεις αυτούς προορισμούς:
Στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα στην Κρακοβία, μια μοναδική εμπειρία
Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Άουσβιτς της Πολωνίας
Προσκύνημα στον Ναό του μοναστηριού Jasna Góra
Η πρώτη μας επίσκεψη έγινε βράδυ παραμονής της εορτής της Παναγίας. Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία μας να επισκεφθούμε άμεσα το ναό που δεν μας κρατούσε τίποτε έως και την επόμενη ημέρα. Μπήκαμε στο προαύλιο του μοναστηριού και επικρατούσε απόλυτη ησυχία από τον λιγοστό κόσμο που βολτάριζε εκείνη την ώρα. Ο μεγάλος Ναός ήταν ανοικτός και θαυμάσαμε την υπέροχη διακόσμηση και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, εικόνες και αγάλματα που κοσμούν τους τοίχους και την οροφή του.
Σε περίοπτη υπερυψωμένη θέση είδαμε και την εικόνα της Μαύρης Παναγίας (όχι την αυθεντική) στολισμένη με λουλούδια και δεκάδες κεράκια των πιστών να είναι αναμμένα εμπρός της. Ένα ρίγος με διαπέρασε γιατί μου φάνηκε σκοτεινή και θλιμμένη.
Το προσκύνημα της εικόνας της Μαύρης Παναγιάς γίνεται και από τους καθολικούς και από τους ορθόδοξους, γιαυτό η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εκατομμύρια προσκυνητές συρρέουν στην πόλη Τσεστοχόβα κάθε χρόνο όπου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας ξεκινούν από τον Ιούλιο μήνα.
Πήγαμε και στο παρεκκλήσι της Παναγίας, όπου βρίσκεται η εικόνα της Μαύρης Παναγίας, που είναι δίπλα στο Ναό, αλλά τα βαριά κιγκλιδώματα που κλείνουν κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν μας άφησαν να πλησιάσουμε κοντά παρά είδαμε την εικόνα από μακριά να διακρίνεται ανάμεσα στην ιερή διακόσμηση. Περίτεχνα αγάλματα σε λευκό, χρυσό και ασήμι έλαμπαν παντού, υπέρλαμπροι πολυέλαιοι κρέμονταν από την οροφή και από την εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού ντυμένοι με τα ασημένια αφιερώματα ξεχώριζαν μόνο τα μαύρα πρόσωπά τους.
“Είπαμε δεν πειράζει θα τη δούμε από κοντά την επομένη”, αλλά δεν μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή να φανταστούμε πως αυτό δεν θα γινόταν ποτέ, γιατί το πλήθος των επισκεπτών που άρχισε να έρχεται την άλλη ημέρα από τα ξημερώματα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω μόνο ως λαοθάλασσα!!!
Η ώρα αναμονής των ανθρώπων που περιμένουν στο Παρεκκλήσι να πλησιάσουν το ιερό της Μαύρης Παναγίας της Τσεστοχόβα είναι μεγάλη και όταν επιτέλους φτάσουν, όχι μόνο προσκυνούν, αλλά προς ένδειξη σεβασμού προς την εικόνα της Παναγίας οι προσκυνητές κατά το εθιμοτυπικό του μοναστηριού γονατίζουν και διασχίζουν γονατιστοί από την πίσω μεριά, διαγράφοντας μια ημικυκλική πορεία, όπως γίνεται και στην Ελλάδα.
Αισθανθήκαμε πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε και εμείς εκείνη την ημέρα στο μοναστήρι Jasna Góra για να γιορτάσουμε μαζί με όλους τους ανθρώπους αυτούς τη γιορτή της Παναγίας. Είχαμε τη χαρά να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της ¨Μαύρης Παναγίας¨ της Πολωνίας, μακριά από το σπίτι μας σε μια άλλη χώρα και ήταν για εμάς και μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία.
Ο ναός της Τσεστοχόβα στο μοναστήρι Jasna Góra είναι ο τόπος όπου χτυπάει η καρδιά της Καθολικής Πολωνίας. Η εικόνα της Μαύρης Παναγίας έγινε διάσημη για τα θαύματά της καθιστώντας τον ναό διάσημο όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη
Την επομένη το πρωί μπήκαμε και πάλι στο Ναό με τη διαφορά πως ο κόσμος ήταν πάρα πολύς αλλά γενικά επικρατούσε μια ηρεμία και γαλήνη. Τώρα ο Ναός με το φως της ημέρας μας φάνηκε ακόμα πιο όμορφος και μεγαλοπρεπής. Καθίσαμε και ακούσαμε την λειτουργία που τελούνταν ανήμερα της Παναγίας και προσκυνήσαμε την εικόνα που βρίσκεται μέσα στο Ναό. Κατόπιν βγήκαμε έξω για να εξερευνήσουμε τους εξωτερικούς χώρους του μοναστηριού. Ούτε λόγος να πάμε στο Παρεκκλήσι της Μαύρης Παναγιάς, λόγω του μεγάλου όγκου των προσκυνητών.
Το μοναστήρι Jasna Góra είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για τους Πολωνούς για τους καθολικούς αλλά και ορθόδοξους από όλο τον κόσμο.
Τι άλλο μπορεί κανείς να δει στο μοναστήρι Jasna Góra
Εκτός από το εσωτερικό του Ναού και του Παρεκκλησίου με την εικόνα που είναι από μόνα τους έργα τέχνης, το μοναστήρι Jasna Góra έχει να επιδείξει και θαυμάσιο εξωτερικό χώρο με μπαλκόνια θέασης προς ολόκληρη την πόλη αφού είναι χτισμένο επάνω στην κορυφή ενός λόφου. Στο οχυρωμένο τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα του 14ου αι.υπάρχουν προμαχώνες του 18ου αι. για περίπατο και μάλιστα σε έναν από αυτόν υπάρχει και το Μνημείο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.
Εκείνο όμως που τραβάει το βλέμμα όλων είναι ο Πύργος του καμπαναριού. Είναι ένας από τους ψηλότερους εκκλησιαστικούς Πύργους της Πολωνίας, ύψους 106,30 μ. ο οποίος υψώνεται πάνω από τις στέγες των σπιτιών και διακρίνεται από κάθε σημείο της πόλης.
Διαβάστε την ανάρτηση για να γνωρίσετε την πόλη Ουλμ της Γερμανίας που έχει το Ναό με το ψηλότερο καμπαναριό στον πλανήτη (161 μ.): 2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
Εάν έχει καλές καιρικές συνθήκες μπορείτε να ανεβείτε έως και την κορυφή του Πύργου. Βέβαια πρέπει πρώτα να το σκεφθείτε γιατί ο πύργος του καμπαναριού δεν έχει ασανσέρ οπότε έως την πρώτη πλατφόρμα θέασης πρέπει να ανεβείτε 170 σκαλοπάτια, έως της δεύτερη άλλα 300 σκαλοπάτια και για να φτάσετε στην κορυφή του άλλα 49. Σύνολο 519!!!
Στην είσοδο του μοναστηριού καταλήγει ένας πλακόστρωτος πεζόδρομος που συνορεύει με δύο πάρκα. Όλη η πόλη ήταν στα πόδια μας και αυτός ο υπέροχος ευθύς δρόμος από το μοναστήρι προς το κέντρο της πόλης ουσιαστικά μας καλούσε να τον περπατήσουμε.
Εμείς στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την πόλη, αλλά εσείς εάν θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερο το μοναστηριακό συγκρότημα μπορείτε να επισκεφθείτε τα παρακάτω μουσεία που είναι γεμάτα με ανεκτίμητα έργα τέχνης αιώνων, μνημεία και αναθηματικά δώρα των πιστών από διάφορες εποχές.
Μέσα από την παρακάτω ανάρτηση μπορείτε να γνωρίσετε τη Σλοβακία: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
Μουσεία στο μοναστηριακό συγκρότημα Jasna Góra
Το Μουσείο 600ης επετείου
Φεύγοντας από το παρεκκλήσι της Παναγίας της Τσεστοχόβα, αξίζει να πάτε στο Μουσείο της 600ης Επετείου που βρίσκεται απέναντι. Άνοιξε στην επέτειο της ίδρυσης του μοναστηριού μετά από 600 χρόνια, το 1982. Μπορείτε να θαυμάσετε πίνακες που απεικονίζουν αγίους και σκηνές από τη ζωή του μοναστηριού που ζωγραφίστηκαν τον 17ο αιώνα. Στο μουσείο υπάρχουν έργα Ιταλού ζωγράφου του 17ου αι. που ζωγράφιζε στην Πολωνία, με παραγγελία της Εκκλησίας και των βασιλιάδων, όπως και τα άμφια του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, όταν λειτούργησε στο μοναστήρι.
Το Οπλοστάσιο
Δίπλα στο μουσείο υπάρχει επίσης μια πρώην αποθήκη όπλων του φρουρίου Jasna Góra που όμως σε αντίθεση με το όνομα, δεν υπάρχουν ως εκθέματα όπλα, παρά παλιοί σταυροί, χρυσά κοσμήματα και πολυάριθμοι πίνακες ζωγραφικής .
Η Αίθουσα Ιπποτών
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Knights’ Hall μια μεγάλη αίθουσα όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις της Πρώτης Δημοκρατίας και των ακροατών του βασιλιά John Casimir. Εδώ το 1991, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έλαβε τα κλειδιά για τις πύλες της πόλης Τσεστοχόβα. Στην Αίθουσα Ιπποτών εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής και πανό των πολωνικών στρατευμάτων που πολέμησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα του μοναστηριού είναι το μετάλλιο από το Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε ο Λεχ Βαλέσα το 1983. Ο Βαλέσα ήταν πρωτεργάτης συνδικαλιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ναυτεργατών και διετέλεσε για 5 χρόνια πρόεδρος της Πολωνίας.
Το Μοναστήρι Jasna Góra – η ιστορία του
Το μοναστήρι Jasna Góra ιδρύθηκε το 1382. Εκείνη την εποχή, η Τσεστοχόβα βρισκόταν στα χέρια του πρίγκιπα Władysław Opolczyk. Οι πρώτοι μοναχοί της Jasna Góra ήρθαν από την Ουγγαρία και πήραν από τον πρίγκιπα έναν πίνακα της Παναγίας με το βρέφος, που είχε στην κατοχή του. Τον 15ο αιώνα, χτίστηκε ένας πέτρινος ναός στη θέση της παλιάς ξύλινης εκκλησίας, σε γοτθικό ρυθμό. Στα τέλη του 17ου αιώνα, μια πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της μεσαιωνικής εκκλησίας και ξαναχτίστηκε άλλη σε στυλ μπαρόκ.
Το παρεκκλήσι της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Τσεστοχόβα, βρίσκεται δίπλα στο Ναό όπου φυλάσσεται ο πιο διάσημος πίνακας της Πολωνίας, της Παρθένου Μαρίας με το μωρό Ιησού. Ήδη τον 15ο αιώνα, η Jasna Góra ήταν δημοφιλής τόπος προσκυνήματος, αλλά η μεγαλύτερη προσέλευση για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μαύρης Παναγίας έγινε τον 17ο αιώνα, μετά από θαύματα που έγιναν και αποδόθηκαν σε αυτήν. Πάπες, βασιλιάδες, αριστοκράτες, πολιτικοί και εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων ερχόντουσαν στην Τσεστοχόβα για να προσευχηθούν.
Το μοναστήρι Jasna Góra με την εικόνα της Μαύρης Παναγίας στη Czenstochowa (Τσεστοχόβα) στην Πολωνία, συγκαταλέγεται ως ένα από τα θρησκευτικά προσκυνήματα της Παναγίας παγκοσμίως, όπως αυτό της Lourdes στη Γαλλία, της Mariánska hora στη Λέβοτσα της Σλοβακίας, της Fatima στην Πορτογαλία και της Mariazell στην Αυστρία.
Διαβάστε την ανάρτηση: Λέβοτσα (Levoca), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η εικόνα της Μαύρης Παναγίας
Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη επάνω σε τρεις σανίδες φλαμουριάς (διαστάσεις ύψος 121,8 cm, μήκος 81,3 cm, και πλάτος 3,5 cm). Δείχνει την Θεοτόκο σε όρθια στάση, με το Βρέφος Ιησού στην αγκαλιά της. Και τα δύο πρόσωπα έχουν μια έκφραση στοχασμού, θλίψης και σοβαρότητας. Το χαρακτηριστικό της εικόνας είναι οι ουλές στο πρόσωπο της Παναγίας, σημάδια πληγών και πόνου, σαν να ήθελε η Θεοτόκος να μας πει ότι είναι η Μητέρα ενός έθνους βασανισμένου για αιώνες.
Η εικόνα της Μητέρας του Θεού είναι ζωγραφισμένη σε γαλαζοπράσινο φόντο. Το φόρεμα της Παναγίας είναι μπλε και διακοσμημένο με χρυσαφένια κρίνα. Πάνω από το μέτωπο της Παναγίας, ο ζωγράφος τοποθέτησε ένα αστέρι με έξι ακτίνες. Το κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας είναι τα επιχρυσωμένα φωτοστέφανα γύρω από τα κεφάλια της Μαρίας και του Ιησού που δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με τη σκούρα απόχρωση των προσώπων.
Έξω από το μοναστήρι της Jasna Góra και στους προαύλιους χώρους επειδή υπάρχουν συνήθως πολλοί προσκυνητές και τουρίστες επιτρέπονται οι ενθουσιώδεις φωνές και η οχλαγωγία. Όμως όταν οι επισκέπτες μπαίνουν στο εσωτερικό του ναού, είναι σιωπηλοί και επικρατεί απόλυτη ησυχία όχι μόνο από τους καθολικούς αλλά και από τους τουρίστες άλλων δογμάτων και θρησκειών.
Η τοποθεσία Jasna Góra είναι ένα από τα επίσημα εθνικά ιστορικά μνημεία της Πολωνίας και αποτελεί Εθνική Κληρονομιά της Πολωνίας.
Θρύλοι για την εικόνα της Μαύρης Παναγίας
Υπάρχουν πολλοί θρύλοι που σχετίζονται με το μοναστήρι και συγκεκριμένα με την ίδια την εικόνα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εικόνα έχει μεσαιωνική προέλευση. Κατά ένα θρύλο όμως, λέγεται πως ζωγραφίστηκε από τον Λουκά τον Ευαγγελιστή, επάνω στο τραπέζι που προσευχόταν και έτρωγε η Αγία Οικογένεια. Ο ίδιος θρύλος αναφέρει ότι ο πίνακας ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ το 326 μ.Χ. από την Αγία Ελένη και μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο από τον Μέγα Κωνσταντίνο Από εκεί μεταφέρθηκε στη Ρουθηνία από όπου την πήρε ο Władysław Opolczyk να την πάει στο Opole.
Αφού φόρτωσαν τη ζωγραφιά στο κάρο, τα άλογα δεν ήθελαν να προχωρήσουν. Το βράδυ ο πρίγκηπας είδε ένα όραμα ενώ βρισκόταν κοντά στη Τσεστοχόβα και άκουσε τη φωνή της Παναγίας να του λέει πως ήθελε να αφήσει την εικόνα σε εκείνο ακριβώς το μέρος. Έτσι ο πρίγκηπας τοποθέτησε την εικόνα, σύμφωνα με τη θέληση της ίδιας της Παναγίας, στο μοναστήρι Jasna Góra το 1384, δύο χρόνια μετά αφού είχε ιδρυθεί το μοναστήρι.
Όσο για τις χαρακιές που έχει το πρόσωπο της Παναγίας σύμφωνα με τον θρύλο λέγεται πως έγιναν τη μέρα του Πάσχα του 1430 μ.Χ.μετά από το εξής περιστατικό: Την ημέρα εκείνη ληστές είχαν μπει στο μοναστήρι και άρπαζαν από την ιερή εικόνα της Παναγίας όλα τα τάματα που είχε επάνω της, χρυσάφια και ασήμια. Θέλοντας όμως να αρπάξουν και την ίδια την εικόνα συνετελέσθη τότε ένα θαύμα. Η εικόνα έγινε τόσο βαριά που οι ληστές δεν μπορούσαν να την μεταφέρουν. Την άφησαν να πέσει κάτω και από το θυμό τους με το σπαθί τους σημάδεψαν το πρόσωπο της Μαύρης Παναγίας κάνοντας τις χαρακιές στο πρόσωπο και στο λαιμό.
Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook
Μέτρα προστασία της Μαύρης Παναγίας στο μοναστήρι Jasna Góra
Την εικόνα που έχει ιστορική αλλά και πνευματική αξία για εκατομμύρια ανθρώπους δεν μπορεί κανείς να την προσκυνήσει οποιαδήποτε ώρα. Στο παρεκκλήσι υπάρχει υψηλό κιγκλίδωμα που κρατάει σε μεγάλη απόσταση το πλήθος από την εικόνα, υπάρχει επί πλέον και μια χρυσή κουρτίνα ως προστασία μπροστά από την εικόνα η οποία σηκώνεται μόνο κατά τις λειτουργίες. Επί πλέον για να προστατευτεί από πιθανούς κλέφτες ή βέβηλους, έχει τοποθετηθεί σε ¨κουτί με θωρακισμένο γυαλί¨ που μοιάζει σαν ένα διαφανές χρηματοκιβώτιο. Ο πίνακας της Παναγίας να κρατάει το βρέφος Ιησού αγκαλιά αποκαλύπτεται στους επισκέπτες κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες και ακούγεται μια ειδική μουσική που ονομάζεται ¨βασιλική ιντράδα¨.
Χάρη στην κατάλληλη σύνθεση του αέρα και της θερμοκρασίας που υπάρχει εντός του θωρακισμένου κουτιού, η μεσαιωνική ζωγραφική προστατεύεται από αντίξοες καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάστασή της.
Υπάρχει και αλλού εικόνα της Μαύρης Παναγίας;
Ο όρος Μαύρη Παναγία ή Μαύρη Παρθένος αναφέρεται σε αγάλματα και πίνακες της Παναγίας με το βρέφος Χριστό που και οι δύο μορφές απεικονίζονται με σκούρο δέρμα. Οι εικόνες αυτές βρίσκονται τόσο σε καθολικές όσο και ορθόδοξες χώρες. Είναι βυζαντινής προέλευσης και μερικές από αυτές κατασκευάστηκαν στην Ιταλία τον 13ο ή 14ο αιώνα. Κάποιες βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Αφρική, στην Αίγυπτο. Περίπου 400-500 εικόνες της Μαύρης Παναγίας βρέθηκαν στην Ευρώπη και τουλάχιστον 180 τέτοιες εικόνες υπάρχουν στη Νότια Γαλλία. Πολλές εκτίθενται σε μουσεία αλλά οι περισσότερες βρίσκονται σε εκκλησίες και συνδέονται με θαύματα.
Στην ορθόδοξη πίστη έχουμε και εμείς μια εικόνα Μαύρης Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αι. Κατά την παράδοση λέγεται πως τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές, γιαυτό ονομάζεται και Παναγία η Μυρτιδιώτισσα. Γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.
Γνωριμία με την πόλη Τσεστοχόβα (Częstochowa) της Πολωνίας
Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στην πόλη από τον πεζόδρομο που είναι η Προσκυνηματική διαδρομή του μοναστηριού προς την πόλη Τσεστοχόβα. Δεξιά και αριστερά του πεζόδρομου δύο μεγάλα πάρκα κοσμούν όλη την περιοχή του μοναστηριού. Πολλοί προσκυνητές έχουν ως τάμα τον δρόμο αυτόν να τον κάνουν γονατιστοί!
Αξιοθέατα στην Τσεστοχόβα
Αφήσαμε το 50ράκι μας με το οποίο κινούμασταν και μπήκαμε στη Λεωφόρο της Παναγίας μήκους 2 χλμ. (Aleje Najświętszej Maryi Panny) που συνδέει την παλιά με τη νέα πόλη. Αυτός ο ευθύς μακρύς δρόμος είναι ένας πολύ όμορφος δρόμος δενδροφυτευμένος και στρωμένος με πλακάκια και πέτρες, όπως ήταν παλιά στρωμένοι οι δρόμοι. Τα οχήματα κινούνται στους δύο ακριανούς δρόμους. Στα πλαϊνά του δρόμου υπάρχουν πολλές καφετέριες, καταστήματα και πάμπολλα ιστορικά αρχοντικά.
Στην Τσεστοχόβα ως ένα βιομηχανικό κέντρο χάλυβα που υπήρξε στα παλιά χρόνια οι πλούσιοι βιομήχανοι άφησαν μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που διακρίνεται τόσο στα εκθέματα των μουσείων, όσο και στα υπέροχα κτίρια που κοσμούν την πόλη, τις εκκλησίες τους και τα πάρκα. Γενικά όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης το καλύπτουν αυτά τα ογκώδη σοσιαλιστικά κτίρια που θυμίζουν εργατικές κατοικίες και όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Μας εξέπληξαν οι μεγάλες πλακόστρωτες πλατείες της πόλης, οι χώροι αναψυχής των πολιτών, η καθαριότητα που επικρατούσε, οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, η συχνή συγκοινωνία με το μετρό και τα τραμ που πηγαινοέρχονταν σε πολλές περιπτώσεις από δίπλα μας. Συχνά πυκνά βλέπαμε να περνάει και το λεωφορείο hop on hop off που έκαμνε στους επιβάτες του μια ξεκούραστη βόλτα στα αξιοθέατα της πόλης.
Δεν παραλείψαμε να καθίσουμε και στα παγκάκια της κεντρικής λεωφόρου για μια φωτογραφία με τα μπρούτζινα αγάλματα του διάσημου Πολωνού ηθοποιού και της ποιήτριας, που βρίσκονταν εκεί. Αυτός είναι ένας τρόπος πολλών πόλεων της Ευρώπης, όπως έχουμε διαπιστώσει, να έχουν μπρούτζινα αγάλματα στους δρόμους, ώστε να προσελκύουν τους τουρίστες να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία. Τα περισσότερα μπρούτζινα διάσημα αγάλματα που είδαμε σε ευρωπαϊκή πόλη ήταν στην Μπρατισλάβα.
Διαβάστε την ανάρτηση: Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Εξαιρετικά ήταν και τα γκράφιτι που κάλυπταν πολλούς τοίχους της πόλης. Ήταν πραγματικά στολίδια ζωγραφικής που εκ των πραγμάτων αναγκαζόμασταν να γυρίσουμε να τα δούμε και φυσικά να τα φωτογραφίσουμε. Μια υπέροχη τοιχογραφία ήταν η Wieza Babel (Ο πύργος της Βαβέλ) που ξεχώριζε για την σύνθεση και τους χρωματικούς του συνδυασμούς, αλλά και η τοιχογραφία με τα αλληγορικά σχέδια σε έναν τοίχο της πόλης που ξεχώριζε για το έντονο μπλε χρώμα της.
Η όλη διαδρομή η οποία κατέληγε στη μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης ήταν μια θαυμάσια διαδρομή που την απολαύσαμε κάνοντάς την με τα πόδια Μαζέψαμε ήλιο που είχαμε μέρες να δούμε (κατά μέσον όρο το καλοκαίρι η πόλη έχει 4 ώρες ηλιοφάνεια) και διασκεδάσαμε με την μουσική και τα τραγούδια ενός συγκροτήματος που έπαιζε επάνω σε μουσική σκηνή που είχε στηθεί μέσα στην πλατεία (δρώμενο για την εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας)
Στη συνέχεια ήπιαμε το καφεδάκι μας σε μια καφετέρια επάνω στον υπέροχο δρόμο αφού εντωμεταξύ είχαμε κάνει και μια βόλτα στα μαγαζιά της πόλης και αγοράσαμε και τα δώρα των εγγονών μας (σχολικές τσάντες) από τον πιο ιερή πόλη της Πολωνίας, έτσι για να έχουν φώτιση!
Διαμονή
Μείναμε στο Camping Olenka nr 76 σε απόσταση 200 μ. από το μοναστήρι. Έχει και μικρά σπιτάκια όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε GPS 50.81147 19.09197
Δίπλα στο κάμπινγκ υπάρχει το ξενοδοχείο Arche GPS 50.81092 19.09176
Έξω από το κάμπινγκ βρίσκεται και ο μεγάλος υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων των επισκεπτών του μοναστηριού GPS 50.81169 19.09243
Την επόμενη ημέρα αναχωρήσαμε από την πόλη Τσεστοχόβα γεμάτοι από όμορφα συναισθήματα και στην ψυχή και στο πνεύμα με τα όσα ζήσαμε τις ημέρες αυτές. Ήταν μια ταξιδιωτική εμπειρία που γράφτηκε στα κατάβαθα της ψυχής μου, ίσως γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα βρεθώ σε κάποιο ταξίδι μου σε μια τόσο μεγάλη θρησκευτική τοποθεσία που γιορτάζεται από όλους τους καθολικούς και ορθοδόξους της Ευρώπης.
Φυσικά αισθάνομαι και πολύ ευγνώμων για τη δυνατότητα που μου δίνουν τα ταξίδια με το αυτοκινούμενο να γνωρίσω πολλά και διαφορετικά πράγματα που με διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσα να έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Είτε αυτά είναι ιστορικά αξιοθέατα, είτε θρησκευτικά, είτε πολιτιστικά. Προσωπικά μπορεί ακόμα να μην έχω πάει στους θρησκευτικούς προορισμούς που είχα ως στόχο να ταξιδέψω, όπως στη Fatima της Πορτογαλίας ή στη Lourdes της Γαλλίας, αλλά προσδοκώ πως ίσως κάποια μέρα να τους πραγματοποιήσω.
Έως και την άλλη ανάρτηση σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ για την μεγάλη αποδοχή που έχουν οι ταξιδιωτικές μου αναρτήσεις, γνωρίζοντας πάντα σε εσάς πως το κείμενο είναι προσωπικό, πλαισιωμένο και τεκμηριωμένο από ιστορικά στοιχεία που γίνονται μετά από προσεκτική μελέτη και οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του συζύγου μου Χρήστου.
Με αγάπη
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.