Virtual tour. Το 21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες playmobil

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των online μαθημάτων, ψάχνω νέους τρόπους μάθησης και ενδιαφέρον υλικό για να πλαισιώσω τα μαθήματά μου. Έχω ανακαλύψει πολλά virtual tour σε μουσεία για να μάθουμε με αυτόν τον τρόπο τη ζωή μεγάλων μουσουργών. Παράλληλα, έχω ανακαλύψει και πολλά online virtual tour σε μουσεία ανά τον κόσμο για τα οποία θα σας μιλήσω σύντομα. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, θέλω να σας ενημερώσω και για άλλο ένα virtual tour, που μας μεταφέρει στη Σπάρτη στο Μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Με μοναδικό τρόπο περιηγούμαστε ψηφιακά στην έκθεση “Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil”.

Η Τράπεζα Πειραιώς, συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα Δράσεων οι οποίες περιλαμβάνουν την επιστημονική έρευνα, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Οι Δράσεις έχουν σχεδιαστεί και οργανωθεί σε συνεργασία με φορείς, επιστήμονες και δημιουργούς, κορυφαίους στους τομείς της έρευνας, της επιστήμης, των γραμμάτων και του πολιτισμού και αποσκοπούν στην ανάδειξη της πορείας της χώρας, των αγώνων της, του πολιτισμού της, της προόδου της, στη διάρκεια των 200 αυτών χρόνων ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Tο ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Η έκθεση αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Οργανώθηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas. Από τον Οκτώβριο έχει ξεκινήσει την “περιοδεία” της σε 3 μουσεία στην Ελλάδα.

  • στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Διάρκεια έκθεσης: 6/10/20 – 31/5/21.
  • στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Διάρκεια έκθεσης: 16/6/21 – 17/10/21
  • στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας στον Βόλο. Διάρκεια έκθεσης: 1/11/21 – 30/1/22

Ωστόσο, για όσους δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στα παραπάνω μουσεία, υπάρχει η δυνατότητα να δείτε τη δουν κάνοντας μία δωρεάν ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση με φιγούρες και διοράματα playmobil, που βρίσκεται στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη. Για να μεταφερθείτε εκεί πατήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ψηφιακή Περιήγηση για την Ελληνική Επανάσταση

Info: Για να μετακινηθείτε στον χώρο του μουσείου πατήστε επάνω στους λευκούς κύκλους στο πάτωμα είτε με το ποντίκι αν χρησιμοποιείτε laptop, είτε με το δάχτυλο επάνω στην οθόνη του tablet ή του κινητού σας. Από μια συγκεκριμένη θέση έχετε τη δυνατότητα να δείτε τον χώρο γύρω, πάνω και κάτω. Κάντε αριστερό κλικ στο ποντίκι και σύρτε προς όποια κατεύθυνση θέλετε ή αν χρησιμοποιείτε τάμπλετ ή κινητό απλά σύρτε το δάχτυλό σας στην οθόνη προς την κατεύθυνση που θέλετε. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα zoom. Με ποντίκι “ρολάρετε” με το μεσαίο πλήκτρο του ποντικιού σας, ενώ με το τάμπλετ κάνετε zoom με τα δάχτυλά σας.

Πατώντας επάνω στα γαλάζια κυκλάκια μπροστά από τα διοράματα (βιτρίνες του μουσείου) μπορείτε να διαβάσετε τις πληροφορίες για το καθένα. Ενώ πατώντας επάνω στα κόκκινα κυκλάκια μπορείτε να δείτε κάποια βιντεάκια.

Παράλληλα με την εικονική περιήγηση μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εκπαιδευτικό φυλλάδιο σε pdf που περιέχει ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Αν τα παιδιά σας είναι μικρά δείτε την έκθεση παρέα. Αν είναι μεγαλύτερα μπορείτε να τους δείξετε τον τρόπο για να κάνουν την περιήγηση και να τα αφήσετε στη συνέχεια μόνα τους να την απολαύσουν. Όσο για σας; Θα έχει πιστεύω πολύ ενδιαφέρον να δείτε αυτή την υπέροχη παρουσίαση και προσπάθεια.

Virtual tour. Το 21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες playmobil
Virtual tour. Το 21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες playmobil 2

Η δική μας γνώμη για την εικονική περιήγηση

Η έκθεση δεν αφορά μόνο μικρά παιδιά. Τα εφηβάκια μου είναι λάτρεις των μουσείων, της ιστορίας και φυσικά των playmobil! Έχοντας διδαχθεί την ιστορία της ελληνικής επανάστασης στην ΣΤ’ δημοτικού και στην Γ’ γυμνασίου, έκαναν την εικονική περιήγηση στο μουσείο με πολύ ενδιαφέρον. Θαύμασαν τη δουλειά που έγινε με τα αγαπημένα τους playmobil, παρακολούθησαν με πολύ ευχαρίστηση τα βίντεο και διάβασαν τις πληροφορίες στα διοράματα μαθαίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ας κάνουμε τα παιδιά μας με κάθε τρόπο να καταλάβουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν μας χαρίστηκε κι ας είναι περήφανα για τους προγόνους τους που πολέμησαν για την ελευθερία!


Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Στην περιοδεύουσα έκθεση “Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL” παρουσιάζονται περίπου 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL. Τα διοράματα απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Μα δεν είναι εκπληκτική η δουλειά; Αλλά και το virtual tour είναι εκπληκτικό και κάτι καινούριο που μπορεί να μας κάνει να ταξιδέψουμε σχεδόν παντού. Ας ταξιδέψουμε έστω και νοητά και έστω με αυτόν τον τρόπο ας ξεναγηθούμε στην εξαιρετική αυτή έκθεση στο μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη.

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments