ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας

    Επισκεφθήκαμε τη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας σε ένα μεγάλο road trip που είχαμε κάνει στη Ευρώπη. Η πόλη μας κέρδισε με τη πρώτη ματιά και καθώς είναι μία πραγματικά μικρή πόλη δεν χρειαστήκαμε και πολύ χρόνο για να τη γνωρίσουμε καλά. Ο ποταμός Λιουμπλάνικα χωρίζει την πόλη στα δύο και ήταν τόσο όμορφα καθώς περνούσαμε τα πανέμορφα γεφύρια του και βλέπαμε όλο και διαφορετικές γωνιές της πόλης! Ίσως η Λιουμπλιάνα να μην είναι η πρώτη επιλογή σας όταν σκέφτεστε ένα ταξίδι στην Ευρώπη, όμως εάν τη ζήσετε τότε είναι σίγουρο πως θα σας ενθουσιάσει. Γιατί η Λιουμπλιάνα είναι μία πόλη γαλήνια, ήρεμη, καταπράσινη και εύλογα είχε γίνει για το 2016 η «Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 1
    Μια άποψη του ποταμού Λιουμπλάνικα στη Λιουμπλιάνα

    Η Λιουμπλιάνα είναι μια κομψή πόλη με 300.000 κατοίκους που μπορεί κανείς να δει σε αυτήν εξαιρετικά μπαρόκ κτίρια βιεννέζικης αρχιτεκτονικής. Μπορεί να μην έχει να αναδείξει ως πόλη ονομαστά αξιοθέατα όμως ο διάσημος ντόπιος αρχιτέκτονας Jože Plečnik (Γιόζε Πλέτσνικ), ως ένας άλλος Αντόνιο Γκαουντί της Βαρκελώνης, κυριολεκτικά στόλισε την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, αφήνοντας το καλλιτεχνικό στίγμα του να διαχέεται σε ολόκληρη την πόλη. Ήταν ένα άτομο με όραμα, γνωστός για τη λατρεία του προς την αρχαιοελληνική τέχνη, την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και αναγέννησε τη Λιουμπλιάνα με κτίρια έχοντας ως πρότυπο τα έργα της αρχαίας Αθήνας.

    Ο Jože Plečnik (1875-1957), γεννήθηκε στη Λιουμπλιάνα και σπούδασε κοντά στον Ότο Βάγκνερ στη Βιέννη. Ο Πλέτσνικ καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο αξιόλογους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα και μετά την επιστροφή του από τη Βιέννη στη Λιουμπλιάνα, άλλαξε ριζικά την αστική ταυτότητα της πόλης του. Τα έργα του για τη Λιουμπλιάνα έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 3
    Η αρτ νουβό αρχιτεκτονική της πόλης, είναι ένας λόγος που έχει κάνει τη Λιουμπλιάνα πόλο έλξης τουριστών

    Tαξίδια στην Ευρώπη: Family travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ευρώπη

    Το ταξίδι μας στη Λιουμπλιάνα

    Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας από το Area sosta Livada όπου είχαμε σταθμεύσει δίπλα από το ποτάμι με προορισμό το ιστορικό κέντρο της Λιουμπλιάνα περπατώντας δίπλα στο ποτάμι. Ήταν μια θαυμάσια διαδρομή αφού ο καιρός μας διευκόλυνε στο περπάτημα, παρά τη βροχή που είχε ρίξει τη νύxτα. Την ομπρελίτσα όμως τη θέλαμε γιατί είχε συννεφιά και μπορώ να πω αρκετή ψύχρα για μέσα καλοκαιριού.

    Για όσους διαθέτουν αυτοκινούμενο η διεύθυνση του πάρκινγκ για στάθμευση και διανυκτέρευση στη Λιουμπλιάνα είναι: Area sosta camper Livada Hlandikova cesta 15 Ljubljana, GPS  46.03507  14.50897

    Που μπορείτε να παρκάρετε στην Ευρώπη με αυτοκινούμενο: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 5
    Υπήρχαν ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας που τα σκαλοπάτια δίπλα στο ποτάμι ήταν γεμάτα από παρέες νέων ανθρώπων

    Στις όχθες του ποταμού Ljublianica σε πολλά σημεία είχε σκαλοπάτια όπου κάθονταν ντόπιοι και τουρίστες και απολάμβαναν την όμορφη θέα των απέναντι σπιτιών και του κάστρου που βρίσκεται πάνω στην κορυφή του λόφου. Στην όχθη του ποταμού δέσποζε το άγαλμα του Ivan Hribar Δημάρχου της πόλης που ήταν ο ανανεωτής ολόκληρης της πόλης. Ήταν δήμαρχος για 14 χρόνια και ανέλαβε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1895, το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της Λιουμπλιάνα. Ανανέωσε την πόλη, την ηλεκτροδότησε, την αστικοποίησε και γενικά την εκσυγχρόνισε διαμορφώνοντας την σε μια σύγχρονη πόλη διατηρώντας όμως το μεσαιωνικό και μπαρόκ παρελθόν της.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 7
    Το άγαλμα του Ivan Hribar Δημάρχου της πόλης

    Εξοικονομήστε χρήματα με την κάρτα πόλης Λιουμπλιάνα

    Εξοικονομήστε χρήματα αγοράζοντας την κάρτα πόλης που σας παρέχει: δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα μουσεία και γκαλερί της Λιουμπλιάνας και στον ζωολογικό κήπο, καθώς και ξενάγηση στην πόλη, κρουαζιέρα με πλοίο, 4ωρη ενοικίαση ποδηλάτου, εισιτήριο για το τελεφερίκ στο Κάστρο της Λιουμπλιάνας και είσοδο στο Snovik Spa (πατήστε στο λινκ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες).

    Εναλλακτικά αποκτήστε την κάρτα Λιουμπλιάνα από εδώ. Η κάρτα ενεργοποιείται κατά την πρώτη χρήση και ισχύει για 24, 48 ή 72 ώρες (ανάλογα με την επιλεγμένη επιλογή εισιτηρίου). Δείτε τι περιλαμβάνει πατώντας το μπλε λιν.

    Αξιοθέατα στη Λιουμπλιάνα

    Το άρθρο περιλαμβάνει παρακάτω 8 σημεία της πόλης με τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε σε κάθε ένα από αυτά. Επίσης για το ποιες πόλεις πρέπει να συμπεριλάβετε για γνωριμία ή διαμονή σε ένα road trip στη Σλοβενία.

    Λιουμπλιάνα: 2,5 ώρες περιήγηση με τα πόδια με τοπικό ξεναγό

    1.Το Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα

    Περάσαμε από την όμορφη πλατεία Kongresni Trg του Πανεπιστήμιου της Λιουμπλιάνα, μια μεγάλη ιστορική πλατεία που φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες. Το Πανεπιστήμιο που δεσπόζει στην πλατεία με την επιβλητικότητα και την εξαιρετική αρχιτεκτονική του είναι το παλαιότερο στη Σλοβενία. Ιδρύθηκε το 1919 και σήμερα φοιτούν περίπου 40.000 φοιτητές σε 23 σχολές και 3 ακαδημίες τέχνης. Τα νεότερα πανεπιστημιακά κτίρια βρίσκονται στα περίχωρα της Λιουμπλιάνα

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 9
    Το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα

    Στην πλατεία υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ για όσους θέλουν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους για κάποιες ώρες και να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της Λιουμπλιάνα.

    Παρομοίως όμορφοι είναι και οι κήποι που το περιβάλλουν με σκιερά δέντρα, παγκάκια, σιντριβάνια, πολλά καφέ και πολλά ποδήλατα παρκαρισμένα από τους δεκάδες φοιτητές που μπαινοβγαίνουν στο Πανεπιστήμιο. Από τη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία είχαμε και την πρώτη αναπάντεχη όμορφη θέα προς το κάστρο της πόλης. Στην Πλατεία της Γαλλικής Επανάστασης, βρίσκεται το μνημείο αφιερωμένο στον Ναπολέοντα, αυτό είναι ένα από τα πολλά αγάλματα που προσθέτουν ομορφιά σε αυτή την εκπληκτική πόλη. Είναι και αυτό έργο του μεγάλου Σλοβένου αρχιτέκτονα Jože Plečnik.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 11
    Στην πλατεία του Πανεπιστημίου με θέα το κάστρο της Λιουμπλιάνα

    Στην πλατεία Kongresni Trg του Πανεπιστήμιου βρίσκεται και το House of illusions, το μουσείο των οπτικών ψευδαισθήσεων.

    Περπατώντας στην όχθη του ποταμού προς την κεντρική πλατεία της πόλης απολαμβάναμε το όμορφο τοπίο με τα πλεούμενα να πηγαινοέρχονται μέσα στο ποτάμι με επισκέπτες που ήθελαν να γνωρίσουν την πόλη με ένα διαφορετικό τρόπο. Από την απέναντι όχθη κατά μήκος του ποταμού βρίσκονται δεκάδες εστιατόρια και καφετέριες και αποφασίσαμε πως όταν τελείωνε η ξενάγησή μας θα καθόμασταν και εμείς για ένα δροσιστικό ποτό σε ένα από αυτά και θα απολαμβάναμε την υπέροχη  θέα.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 13
    Αναμνήσεις από τη Λιουμπλιάνα!

    Τι να βάλω στη βαλίτσα ταξιδίου: Βαλίτσα διακοπών: Πως να ντυθείτε έξυπνα, χωρίς να την υπεργεμίσετε

    2. Η κεντρική πλατεία της Λουμπλιάνα

    Πλατεία Prešernov trg

    Φτάσαμε επιτέλους στην πλατεία Πρέσερνοφ (Prešernov trg) η οποία είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Μια πολύ όμορφη πλατεία με αγάλματα να την κοσμούν αλλά και υπέροχα αρτ νουβό κτίρια. Μπορεί τα κτίρια αυτά που βλέπαμε σήμερα να μην είναι τα αυθεντικά γιατί πολλά καταστράφηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1895 αλλά ξανακτίστηκαν πάντα σύμφωνα με το αρχικό τους σχέδιο κατά την πρώτη δεκαετία του 1921 όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Ivan Hribar που αναγέννησε την πόλη του από τα ερείπια και που είχαμε δει το άγαλμά του κοντά στην πλατεία του Πανεπιστημίου.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 15
    Η πλατεία Prešernov trg και οι τρεις γέφυρες της Λιουμπλιάνα πάνω από τον ποταμό Λιουμπλιάνικα. Στο λόφο το κάστρο της πόλης

    Αμέσως το μάτι μας έπεσε στο κεντρικό κτίριο της πλατείας και ίσως το πιο διακριτό και όμορφο, που ήταν η Φραγκισκανική Εκκλησία αλλά και στο άγαλμα του Σλοβάκου ποιητή, France Prešeren, που είναι ένας από τους μεγάλους ρομαντικούς ποιητές της Ευρώπης, όπως διάβασα στον ταξιδιωτικό οδηγό μου.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 17
    Το άγαλμα του France Prešeren στην κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνα

    Ο France Prešeren είναι ο εθνικός ποιητής της Σλοβενίας προς τιμή του οποίου η κεντρική πλατεία πήρε το όνομά του. Είναι και ο συγγραφέας που έγραψε το πρώτο έπος στην ιστορία της σλοβένικης λογοτεχνίας. Οι Σλοβένοι τον αγαπούν πολύ καθώς το έργο του επηρέασε την ποίηση αλλά και το πεζό λόγο ολόκληρης της Σλοβενίας.

    Φραγκισκανική εκκλησίαFranciskanska cerkev

    Ένα κόσμημα της πλατείας είναι η Φραγκισκανική Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι βαμμένη με ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα που την κάνει να διαφέρει από όλα τα άλλα κτίρια. Χτίστηκε από το 1646 έως το 1660 ενώ η πρόσοψη της ολοκληρώθηκε γύρω στο 1700. Ξαναχτίστηκε τον 19ο αι. και ανακαινίστηκε το 1993. Εξωτερικά είναι διακοσμημένη με κιονόκρανα μιμούμενα τα αρχαιοελληνικά και με αγάλματα με το πιο εντυπωσιακό το άγαλμα της Παναγίας στο κέντρο που είναι και το μεγαλύτερο άγαλμα της Παναγίας με τον Χριστό στη Λιουμπλιάνα.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 19
    Η Φραγκισκανική Εκκλησία στη Λιουμπλιάνα

    3.Οι γέφυρες της Λουμπλιάνα

    Οι τρεις γέφυρες – Tromostovje

    Μπροστά στην πλατεία Prešernov βρίσκεται η τριπλή γέφυρα που είναι η δεύτερη πιο διάσημη της πόλης. Από το 1842 υπήρχε μόνον η μεσαία γέφυρα που οδηγούσε στην παλιά πόλη και αργότερα το 1929 ο αρχιτέκτονας Jože Plečnik, δημιούργησε ακόμα δύο πλαϊνές γέφυρες, δημιουργώντας αυτή την υπέροχη τριπλή γέφυρα, το κόσμημα της πόλης, από τις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένας επισκέπτης της Λιουμπλιάνα που δεν θα περάσει και δεν θα φωτογραφηθεί σε αυτές. Από τη μια πλευρά βλέπαμε την πλατεία Πρέσερνοφ και από την άλλη μέσα από το στενό δρομάκι της παλιάς πόλης είχαμε σε θέα το κάστρο στη κορυφή του λόφου.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 21
    Οι τρεις γέφυρες στην πλατεία Prešernov trg

    Και οι τρεις σήμερα είναι πεζογέφυρες και κοσμούνται με πέτρινα κιγκλιδώματα, με φωτιστικά που την φωτίζουν το βράδυ και με πολλές λεύκες, δημιουργούν ένα ευχάριστο και ειδυλλιακό τοπίο. Σε κάθε μια από τις πλαϊνές γέφυρες, υπάρχουν σκάλες οι οποίες οδηγούν σε στεγασμένες στοές, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τον ποταμό Ljubljanica.

    Η γέφυρα των Δράκων

    Η πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη γέφυρα της Λουμπλιάνα είναι η Γέφυρα των Δράκων. Είναι το σύμβολο της σλοβένικης πρωτεύουσας, ένα καταπληκτικό δείγμα art nouveau αρχιτεκτονικής. Τη γέφυρα την φρουρούν 4 δράκοι, δύο σε κάθε άκρο, και 16 μικρότεροι που διακοσμούν το άνοιγμά της. Τι σχέση όμως έχει ο επιβλητικός πέτρινος δράκος με τη Λιουμπλιάνα και την ελληνική μυθολογία;

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 23
    Ο Δράκος είναι το σύμβολο της πόλης και συμβολίζει το κουράγιο και τη δύναμη.

    Λέγεται πως όταν ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία, πήρε το Χρυσόμαλλο Δέρας από την Κολχίδα, του Εύξεινου Πόντου το καράβι του από λάθος πορεία που πήρε μέσω του ποταμού Δούναβη έφτασε στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή Λιουμπλιάνα. Εκεί αναγκάστηκαν και αποσυναρμολόγησαν την Αργώ και την μετέφεραν στους ώμους τους οι Αργοναύτες ως την Αδριατική Θάλασσα. Στο μέρος όπου διέμεναν όλο αυτό το διάστημα υπήρχε ένας δράκος που ο Ιάσονας τον σκότωσε μαχόμενος ως ήρωας. Αυτά, αλήθεια ή μύθος, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Απολλώνιου Ρόδιου.

    Η συγκεκριμένη γέφυρα που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αι. αντικατέστησε μια παλιά ξύλινη, που υπήρχε στο ίδιο σημείο από το 1819. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή ήταν μία από τις μεγαλύτερες του είδους της στην Ευρώπη. Εξάλλου έχει και τρεις πρωτιές!

    1.Πρώτη πλακόστρωτη γέφυρα της Σλοβακίας.

    2. Πρώτη γέφυρα με οπλισμένο σκυρόδεμα στη Λιουμπλιάνα.

    3. Κατέχει την πρωτιά για τη μεγαλύτερη αψίδα στην Ευρώπη κατά τη στιγμή της κατασκευής της.

    Αξίζει επομένως να την επισκεφθείτε και εσείς, όταν ταξιδέψετε στη Λιουμπλιάνα και βεβαίως να φωτογραφηθείτε στην Dragon Bridge.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 25
    Η γέφυρα των Δράκων. Ο Ιάσονας θεωρείται ο ιδρυτής της πόλης και οι Σλοβένοι υπερηφανεύονται για αυτό και κάνουν κάθε χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία.

    Η Γέφυρα του Χασάπη

    Η γέφυρα του χασάπη ή γέφυρα των κρεοπωλών ή γέφυρα της αγάπης, βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις γέφυρες και στη γέφυρα του Δράκου. Τα τελευταία χρόνια έγινε της μόδας όπως και στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης επάνω στη γέφυρα της αγάπης να κλειδώνουν οι ερωτευμένοι την αγάπη τους. Κόσμος πολύς συνωστίζονταν επάνω στη γέφυρα. Πολλά νέα ζευγάρια με μια κλειδαριά στο χέρι προσπαθούσαν να την κρεμάσουν στα κάγκελα της γέφυρας ενώ άλλοι με τη φωτογραφική τους να αποθανατίσουν τη στιγμή. Κατά διαστήματα ακούγαμε τον παφλασμό που έκαναν τα κλειδιά καθώς τα ρίχνανε μέσα στα νερά του ποταμού Λιουμπλάνικα. Ακόμα ένας έρωτας είχε κλειδωθεί με την ευχή να μείνει αιώνιος!

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 27
    Εκατοντάδες ζευγάρια φτάνουν στη γέφυρα του χασάπη προκειμένου να «κλειδώσουν» την αγάπη τους με μια κλειδαριά με την υπόσχεση πως ο έρωτάς τους δεν θα τελειώσει ποτέ.

    4. Η παλιά πόλη της Λιουμπλιάνα

    Το ιστορικό κέντρο

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 29
    Το κτίριο στα δεξιά της φωτογραφίας, είναι το Philip Mansion. Και τα δύο παλάτια κτίστηκαν λίγο μετά τον σεισμό του 1895 και σηματοδοτούν την είσοδο στην παλιά πόλη.

    Όλη η παλιά πόλη είναι πεζοδρομημένη με υπέροχα κτίρια στιβαρά και πανέμορφα. Αμέσως ως δια μαγείας μεταφερθήκαμε σε μια άλλη εποχή αφού το ιστορικό κέντρο της Λιουμπλιάνα διατηρείται ανέπαφο και δεν έχει επηρεαστεί από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Χωθήκαμε στα γύρω δρομάκια που ήταν γεμάτα από καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια και μικρά μαγαζιά ξανά και ξανά ώσπου να την χορτάσουμε. 

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 31
    Η παλιά πόλη της Λιουμπλιάνα είναι ένα μεσαιωνικό «κόσμημα» που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Η εξαιρετική αρχιτεκτονική των κτιρίων με κτίρια όλων των αρχιτεκτονικών στυλ, τα σιντριβάνια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και η πολυκοσμία μας συνεπήρε και είπαμε πως το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης είναι ίσως και το πιο όμορφο μέρος της Λιουμπλιάνα. Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό παρά την πληθώρα του κόσμου ήταν οι πεντακάθαροι δρόμοι ακόμα και τα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 33
    Στην πόλη θα βρείτε μαγαζάκια με παραδοσιακά σουβενίρ και πολλά πολλά καφέ ή εστιατόρια με τα τραπέζια να είναι στρωμένα στους πεζοδρόμους ή στις μικρές πλατείες.

    Μια άκρως γοητευτική παλιά πόλη που εκτός από τα πανέμορφα κτίρια που θαυμάσαμε πήγαμε και στον πεζόδρομο δίπλα στο ποτάμι και καθίσαμε σε μια από τις πολλές καφετέριες μαζί με δεκάδες κόσμου που απολάμβαναν τη δροσιά αλλά και την όμορφη θέα προς το ποτάμι και τις τρεις γέφυρες. Εκεί νιώσαμε πως η Λιουμπλιάνα είναι μια πολύ ζωντανή πόλη που γεμίζει από τους κατοίκους της που συνηθίζουν να απολαμβάνουν καθημερινά τον καφέ τους ή το ποτό τους, έξω.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 35
    Μια όαση δροσιάς στα καφέ δίπλα στο ποτάμι της Λιουμπλιάνα

    Αξίζει εάν βρεθείτε στη Λιουμπλιάνα το καλοκαίρι και να φάτε κάποιο βράδυ σε ένα από τα εστιατόρια στο πλάι του ποταμού. Επίσης να πιείτε το ποτάκι σας σε κάποια από τις καφετέριες που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού και βγάζουν ομπρέλες με ξαπλώστρες για να ζήσετε μια απολαυστική εμπειρία!

    Περπατώντας φτάσαμε και στα ανηφορικά δρομάκια που οδηγούν στο κάστρο. Εδώ τα κτίρια αλλάζουν εν συγκρίσει με τα κτίρια του κομψού κεντρικού πεζόδρομου και γίνονται πιο απλά, πιο φτωχικά. Όμως και αυτά έχουν τη δική τους ιστορία που μαρτυρούν και τη διαφορά του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων που υπήρχε και τότε. Εάν συνεχίζαμε θα φτάναμε με τα πόδια έως το κάστρο, όμως εγκαίρως αντιληφθήκαμε πως ο δρόμος θα ήταν μακρύς και ανηφορικός οπότε κατεβήκαμε και κατευθυνθήκαμε προς τη γέφυρα του Δράκου για να πάρουμε το τελεφερίκ που θα μας οδηγούσε στο κάστρο.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 37
    Ο ανηφορικός δρόμος που οδηγούσε στο κάστρο. Μόνο για αυτούς όμως που έχουν αντοχή να τον ανεβούν!

    Το Δημαρχείο της Λιουμπλιάνα

    Το πιο επιβλητικό κτίριο στην παλιά πόλη είναι το Δημαρχείο που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, όμως τη σημερινή του μορφή την πήρε μεταξύ 1717 και 1719. Εδώ υπάρχει και το άγαλμα του Ηρακλή με το λιοντάρι του 17 αι. Βρίσκεται στην πλατεία της παλιάς πόλης στην Mestni Trg και η αρχιτεκτονική του είναι Βενετσιάνικης επιρροής. Είναι και εκθεσιακό κέντρο οπότε είπαμε να μην χάσουμε την ευκαιρία και να δούμε την έκθεση που φιλοξενούσε εκείνη την περίοδο. Μπήκαμε μέσα στην εσωτερική αυλή του Δημαρχείου και θαυμάσαμε την εντυπωσιακή έκθεση με κεραμικά από σμάλτο.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 39
    Η εσωτερική αυλή του Δημαρχείου της Λιουμπλιάνα ήταν διακοσμημένη με τοιχογραφίες, καμάρες, κιονόκρανα και στη μέση της αυτό το υπέροχο πηγάδι κόσμημα.

    Η Κρήνη Ρομπά

    Στην πλατεία του Δημαρχείου υπάρχει και η Κρήνη Ρομπά (Robbov vodnjak) που έχει στο κέντρο της έναν οβελίσκο 10 μ. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1743-1751, από τον βενετσιάνικο γλύπτη και αρχιτέκτονα Francesco Robba, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Λιουμπλιάνα και θεωρείται ο μεγαλύτερος μπαρόκ δάσκαλος της πόλης στη γλυπτική. Προστατεύεται ως πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 41
    Η πραγματική κρήνη Ρομπά φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη, οπότε αυτό που βλέπουμε στην πλατεία είναι αντίγραφο.

    Ο Καθεδρικός Ναός της Λουμπλιάνα (Katedrala Ljubljana)

    Στο ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται και ο εκπληκτικός Καθεδρικός Ναός της Λιουμπλιάνα, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Διακρίνεται από όλα τα σημεία χάριν του πράσινου θόλου του και τα δίδυμα καμπαναριά του. Η κατασκευή του ξεκίνησε από το 1700 σε γοτθική γραμμή αλλά στις αρχές του 18ου αι. πήρε τη μορφή μπαρόκ κτιρίου.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 43
    Ο Καθεδρικός Ναός της Λουμπλιάνα

    Μπήκαμε στο εσωτερικό του ναού, με ένα μικρό εισιτήριο εισόδου, ο οποίος μας εξέπληξε με την εκκλησιαστική τέχνη και τα αγάλματα που είναι διακοσμημένος. Το βλέμμα μας αμέσως έπεσε επάνω στο θαυμάσιο χρυσοποίκιλτο τέμπλο αλλά και όταν σηκώσαμε ψηλά το κεφάλι μας πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από τις υπέροχες αγιογραφίες που ήταν ζωγραφισμένη η οροφή. Η σιγαλιά του μεγάλου ναού μας συνεπήρε και καθισμένοι σε ένα από τα στασίδια του σκεφτήκαμε όλο το θεϊκό μεγαλείο που μπορεί να το ζήσει κανείς οπουδήποτε, αρκεί να βγει από μέσα σου.

    5. Η Σκεπαστή Αγορά του Plečnik

    Καθώς βαδίζαμε χαζεύοντας για να πάμε προς το τελεφερίκ του κάστρου περάσαμε και από το επίμηκες κτίριο της κεντρικής αγοράς της Λιουμπλιάνα, τη Σκεπαστή Αγορά του Plečnik, που χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Jože Plečnik μεταξύ 1940 και 1944. Ο μοναδικός αυτός αρχιτέκτονας κατασκεύασε και αυτή τη διώροφη κατασκευή δίπλα στο ποτάμι που ακολουθεί την καμπύλη του ποταμού. Είναι ένα στολίδι, κόσμημα της πόλης με τους κίονες, τα ημικυκλικά παράθυρα και τη θέα στο ποτάμι.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 45
    Η Σκεπαστή Αγορά του Plečnik στις όχθες του ποταμού στη Λιουμπλιάνα

    Στον επάνω όροφο της σκεπαστής Αγοράς Plečnik βρίσκονται καταστήματα με σλοβένικα προϊόντα και καταστήματα για φαγητό, ενώ στον κάτω όροφο υπάρχει η ψαραγορά. Επίσης υπάρχουν πολλά καταστήματα εστίασης για να αγοράσετε οτιδήποτε και να κάνετε ένα γρήγορο φαγητό. Η Αγορά έχει ωράριο τις καθημερινές, ενώ Κυριακές και αργίες είναι κλειστή.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 47
    Η Σκεπαστή Αγορά του Plečnik από την εσωτερική της πλευρά. Ένας υπέροχος πεζόδρομος πάντα γεμάτος κόσμο.

    Το Central Market

    Στο Central Market, στην υπαίθρια αγορά της Λιουμπλιάνα, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναμειχθούμε με την καθημερινότητα των ντόπιων όπου συναντιούνται, εκτός από τα καθημερινά ψώνια τους, για να φάνε και να διασκεδάσουν. Σε πολλά σλοβένικα στέκια σερβίρονταν και πιάτα με γεύσεις από όλο τον κόσμο. Φυσικά δεν χάσαμε και εμείς την ευκαιρία και λόγω μεσημεριού να καθίσουμε για φαγητό. Όχι όμως σε εστιατόριο. Αποφασίσαμε να φάμε στα όρθια σε μια από αυτές τις υπαίθριες καντίνες που προσέφεραν street food και πραγματικά απολαύσαμε το ντόπιο φαγητό τους.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 49
    Στάση για φαγητό στην καντίνα του central market που σέρβιρε φιλέτο ψαριού και καλαμαράκια

    6.Το κάστρο της Λιουμπλιάνα

    Το μεσαιωνικό κάστρο της Λιουμπλιάνα είναι ένα σύμβολο της πόλης και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης πάνω σε ένα μικρό λόφο από τον 11ο αι. Στο παρελθόν το κάστρο ήταν βασιλική κατοικία των Αψβούργων και αργότερα έγινε φυλακή, οχυρό της πόλης απέναντι στους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα, κοιτώνες του στρατού του Ναπολέοντα αλλά και καταφύγιο για ασθενείς και άστεγους πολίτες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακριβώς πίσω από την πλατεία της κεντρικής αγοράς, βρίσκεται το τελεφερίκ για μια ξεκούραστη ανάβαση αλλά και η αρχή των μονοπατιών που μπορείτε με τα πόδια να ανεβείτε εάν το αντέχετε…ή να ανεβείτε με το αυτοκίνητό σας (υπάρχει πάρκινγκ).

    Με το τελεφερίκ (Ljubljana Castle funicular) θα ανεβείτε έως το Κάστρο. Οι διαδρομές που κάνει είναι συχνές. Το τελεφερίκ είναι γυάλινο και καθώς θα ανεβαίνετε το λόφο ετοιμαστείτε για να απολαύσετε την όμορφη θέα της πόλης.

    Λιουμπλιάνα: Λιούμπιαν: Εισιτήριο εισόδου στο Κάστρο με προαιρετική βόλτα με το τρενάκι

    Κάντε περίπατο με ξεναγό & βόλτα με το τελεφερίκ στο Κάστρο της Λιουμπλιάνας. Κλείστε την δραστηριότητα οικονομικά εδώ.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 51
    Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης είναι το κάστρο που βρίσκεται πάνω στον λόφο της Λιουμπλιάνα

    Το κάστρο λόγω των πολλών χρήσεων πολλές φορές αναπαλαιώθηκε και ανακατασκευάστηκε με την τελευταία να έχει γίνει το 1963. Σήμερα είναι ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα ολόκληρης της Σλοβενίας για ντόπιους και τουρίστες. Η είσοδος στο χώρου του κάστρου είναι δωρεάν για να απολαύσετε τους κήπους και την πανοραμική θέα της πόλης. Εάν θελήσετε όμως να δείτε το εσωτερικό του και το μουσείο της ιστορίας της Σλοβενίας τότε υπάρχει είσοδος. Με τα οπτικοακουστικά μέσα θα μεταφερθείτε στις διάφορες εποχές και θα ζήσετε μέσα από τη διαδρομή την ιστορία της Σλοβενίας

    Αφού περιηγηθείτε στο κάστρο, σας προτείνω κατόπιν να πάρετε το διαμορφωμένο μονοπάτι και να φτάσετε έως το Šanc. Στα ερείπια ενός πρώην αμυντικού προμαχώνα ο πιο διάσημος Σλοβένος αρχιτέκτονας, Jože Plečnik, αναμόρφωσε τον χώρο και τον μετέτρεψε σε έναν θαυμάσιο χώρο περιπάτου.

    7. Πάρκο Τίβολι (Τivoli Park)

    Το πάρκο Τίβολι είναι το μεγαλύτερο και το πιο όμορφο πάρκο της Λιουμπλιάνα ακριβώς μέσα στο κέντρο της πόλης. Σχεδιάστηκε ήδη από το 1813, είναι μεγάλο και μπορείτε να περπατήσετε στις διαδρομές του και να συναντήσετε λιμνούλες, σιντριβάνια, αγάλματα, θερμοκήπια και μπαρόκ παλάτια που στεγάζονται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Σλοβενίας (Muzej Novejše Zgodovine Slovenije) και το International Centre for Graphic Arts.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 53
    Όπου και να γυρίσεις το μάτι σου στη Λιουμπλιάνα θα δεις πράσινο. Πολλά δέντρα καλύπτουν τις όχθες του ποταμού Λουμπλιάνικα

    Είναι ο πράσινος πνεύμονας της πόλης που επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά το γιατί η Λιουμπλιάνα έχει χαρακτηριστεί ως «πράσινη πόλη» και θα σας εντυπωσιάσει με τα ψηλά του δέντρα αλλά και με όλα αυτά τα διάσπαρτα έργα τέχνης που υπάρχουν σε αυτό. Μέσα στο πάρκο Τίβολι βρίσκεται και ο Ζωολογικός κήπος της πόλης. Σηματοδοτούμενα μονοπάτια μικρών διαδρομών ξεκινούν από το πάρκο για τους πεζοπόρους. Και επειδή και εδώ έπρεπε να βάλει το χεράκι του ο αναμορφωτής της πόλης ο αρχιτέκτονας Plečnik, ως πληροφορία έχω να σας πω πως ο κεντρικός δρόμος του πάρκου η Jakopič Promenade, σχεδιάστηκε από τον ίδιο.

    8. Η περιοχή Metelkova Mesto

    Εμείς μπορεί να μην πήγαμε στην περιοχή Metelkova Mesto αλλά προτείνω σε εσάς να την επισκεφθείτε. Μάλλον μας διέφυγε ή δεν την δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Εκ των υστέρων έμαθα πως το Metelkova είναι το πιο hipster σημείο στη Λιουμπλιάνα και αποτελεί μια αυτόνομη πολιτιστική περιοχή η οποία πήρε το όνομα της από τον κοντινό δρόμο Metelko. Η Metelkova Mesto, ήταν μια πρώην στρατιωτική βάση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που σήμερα έχει μετατραπεί σε στέκι νέων καλλιτεχνών. Γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και είναι γεμάτη με πολλές γκαλερί. Τα γκράφιτι του δρόμου όπως και οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις δίνουν μια πολυχρωμία στην περιοχή. Ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο κατακλύζεται από νεαρόκοσμο που διασκεδάζει μέχρι πρωίας στα κλαμπ και στα μπαράκια.

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 55
    Λουμπλιάνα. Μια πόλη μικρή, όμορφη και πολύ καθαρή.

    Γνωρίστε τη Σλοβακία μέσα από μια οδική διαδρομή: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Εκδρομές από τη Λιουμπλιάνα

    Από τη Λιουμπλιάνα μπορείτε να επισκεφθείτε τη ρομαντική λίμνη Μπλεντ, μια λίμνη που περιβάλλεται από δάση και είναι γνωστή για το νησάκι με το κάστρο που έχει στο μέσον της. Τουριστικός προορισμός, αλλά και πόλη διέλευσης προς το Γκρατς της Αυστρίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μάριμπορ.

    Ημερήσια εκδρομή από τη Λιουμπλιάνα στην Μπλεντ

    Εάν θέλετε να πάτε έως και τη θάλασσα της Αδριατικής ενδιαφέρουσες μικρές πόλεις είναι το Πιράν, μια μεσαιωνική πόλη, κόσμημα της Σλοβενίας επάνω σε χερσόνησο που εισχωρεί στον κόλπο της Τεργέστης, αλλά και η μικρή πόλη Ίζολα, ένα πρώην νησί που ενώθηκε με τη στεριά στις αρχές του 19ου αι. Εάν πάλι θέλετε να περάσετε στην Ιταλία, τότε το Κόπερ, το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας που απέχει μόνο 10 χλμ. από την Τεργέστη θα είναι ο τελευταίος σας σταθμός αυτής της όμορφης καταπράσινης χώρας. 

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 57
    Στάση στην παλιά πόλη Ίζολα της Σλοβενίας πριν περάσουμε στην Ιταλία

    Εξτρά πληροφορίες

    . Το νόμισμα της Σλοβενίας είναι το ευρώ.

    . Η Σλοβενία είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.

    . Η οδήγηση γίνεται από τα δεξιά.

    . Στη Λιουμπλιάνα μπορείτε να κινηθείτε άνετα με αυτοκίνητο και να γνωρίζετε πως η πόλη δεν διαθέτει μετρό παρά μόνο λεωφορεία και ταξί.

    . Το κέντρο της πόλης είναι ιδανικό για περπάτημα και μπορείτε να νοικιάσετε και εσείς ποδήλατο όταν δείτε πως η Λιουμπλιάνα είναι ποδηλατούπολη και οι περισσότεροι κάτοικοι ιδιαίτερα οι φοιτητές χρησιμοποιούν αυτό το μέσον μετακίνησης.

    . Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Σλοβενία δεν υπάρχει Είναι τόσο όμορφη η χώρα της Σλοβενίας που οποιαδήποτε εποχή και να διαλέξετε θα είναι το ίδιο όμορφη, το μόνο που θα διαφέρει θα είναι το χρώμα της.

    Προγραμματίσετε το ταξίδι σας στην Ευρώπη και επιλέξτε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε διαβάζοντας το άρθρο: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

    Φύγαμε από την πρωτεύουσα της Λουμπλιάνα με τις καλύτερες εντυπώσεις στις αποσκευές μας. Άξιζε πραγματικά που την επισκεφθήκαμε. Περιηγηθήκαμε στους πεζόδρομους, θαυμάσαμε τα αξιοθέατα, αισθανθήκαμε τη δροσιά του ποταμού πάνω στις εντυπωσιακές γέφυρες, ήπιαμε το ποτό μας στα όμορφα καφέ κατά μήκος του ποταμού, φάγαμε στα street food της υπαίθριας αγοράς, ανεβήκαμε  στο κάστρο και απολαύσαμε την πανοραμική  θέα της πόλης. Κάναμε οτιδήποτε για να περάσουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε στην όμορφη και ήσυχη πόλη της Λιουμπλιάνα που τη βάλαμε στην καρδιά μας και την αφήσαμε πίσω μας ομολογώ με λίγη στενοχώρια, αλλά υποσχόμενοι πως με την πρώτη ευκαιρία θα την ξαναεπισκεφθούμε.

    Τα λέμε σύντομα και πάλι στην επόμενη ταξιδιωτική μου ανάρτηση.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook

    Με αγάπη μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Λιουμπλιάνα, η πόλη της καρδιάς μας 59

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης