ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Πώς να επιλέξετε το ιδανικό οικογενειακό ξενοδοχείο

  To τελευταίο διάστημα μου τριγύριζε συνέχεια στο μυαλό αυτή η ανάρτηση. Αφορμή ήταν ένα άρθρο σε γνωστό μεγάλο ταξιδιωτικό site που διαφήμιζε “και καλά” ξενοδοχεία family friendly (οικογενειακό ξενοδοχείο ή ξενοδοχείο φιλικά προς την οικογένεια) που ενώ εκ πρώτης ματιάς τα περισσότερα από αυτά ήταν ζηλευτά για τη διακόσμηση και την τοποθεσία τους ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτα παραπάνω από ένα “μη family friendly” ξενοδοχείο. Τελικά ποια είναι αυτά τα στοιχεία που κατατάσσουν ένα ξενοδοχείο στην κατηγορία family friendly; Για να απαντήσω όμως σε αυτό το ερώτημα ζήτησα την βοήθειά σας μέσα από τα social media και οι απαντήσεις που πήρα ήταν εξαιρετικές. Πάμε να δούμε τα 10 χαρακτηριστικά που αναζητούν οι μαμάδες όταν θέλουν να κλείσουν ένα οικογενειακό ξενοδοχείο.

  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (11)

  Προϋποθέσεις για τα ξενοδοχεία που είναι φιλικά προς τις οικογένειες

  Ευρύχωρα δωμάτια και ασφαλή 

  Νομίζω ότι αυτό είναι η βασική αρχή όλων των ξενοδοχείων και όχι μόνο των family friendly. Ποιος θέλει άλλωστε να μένει σε ένα στενό δωμάτιο που δεν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας; Ωστόσο όταν πρόκειται για δωμάτιο που θέλει να προσελκύσει οικογένειες πρέπει να υπάρχει επίσης μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος και φυσικά χώρος για να κινούνται άνετα τα μέλη της οικογένειας και να μην πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Ας μην βαφτίζουμε, λοιπόν, ένα δωμάτιο οικογενειακό και όταν τελικά το μένει εκεί μια τετραμελή οικογένεια αναγκάζεται να περπατάει ή να πηδάει πάνω από τα κρεβάτια. Και όσον αφορά στην ασφάλεια νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την ανυπαρξία μπιμπελό. Ασφαλή μπαλκόνια και στενά κάγκελα, σωστό μπάνιο χωρίς αιχμηρές γωνίες και φυσικά σωστές πρίζες και ηλεκτρικά

  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (12)
  Daphne’s Club Appartments

  Πρόταση στα Ζαγοροχώρια: Ξενώνας Βιργινία


  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (5)
  Daphne’s Club Appartments

  Πρόταση για το Ξυλόκαστρο: Daphne’s Club Hotel Appartements


  Καθαρά δωμάτια 

  Ακόμα ένα στοιχείο που θεωρούμε απαραίτητο σε όλων των ειδών τα ξενοδοχεία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν μου έχει τύχει εμένα προσωπικά κάτι διαφορετικό αλλά έχει τύχει σε αρκετούς γνωστούς μου. Οπότε, σας παρακαλώ φίλοι ξενοδόχοι, μην λέμε πολλά, το νου σας!  

  xenonas_kokkimelon_domatia_1
  Ξενώνας Κοκκύμελον

  Πρόταση για το Πήλιο: Gastronomy Hotel Κρίτσα


  Βρεφικός/Νηπιακός εξοπλισμός 

  Λοιπόν, εδώ θα κάνουμε μια στάση. Πώς να σε πω family friendly (που λένε και στο χωριό μου) αν δεν έχεις να μου προσφέρεις έστω και ένα καρεκλάκι φαγητού; Οπότε βάλτε τα χέρια στην τσέπη και αποκτήστε σήμερα κιόλας παρκοκρέβατο με λευκά είδη για παιδιά και όχι τα τεράστια μονά σεντόνια διπλωμένα τρεις φορές να γυρνάνε γύρω από το παιδί σαν κοκορέτσι, καθισματάκια φαγητού και αλλαξιέρες. Επίσης σημαντική είναι και η ύπαρξη προστατευτικών ασφαλείας για τα μονά κρεβάτια σε περίπτωση που δεν υπάρχει παρκοκρέβατο. Και επειδή κατανοώ ότι είσαι ξενοδοχείο και δεν μπορείς να έχεις σε κάθε δωμάτιο και ένα μπλέντερ ή γκαζάκι για τα μικράκια μας, τουλάχιστον αν σου ζητήσω να ετοιμάσω κάτι στην κουζίνα σου, μην μου το αρνηθείς! 

  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (6)
  Daphne’s Club Appartments

  Πρόταση για την Κορινθία: Kalamaki Beach Hotel


  Δραστηριότητες για τα παιδιά στον εσωτερικό χώρο

  Είτε είστε από αυτούς που όταν πάνε ένα ταξίδι σας αρέσει να τριγυρνάτε είστε είστε από αυτούς θέλετε χαλάρωση, σίγουρα ένα καφεδάκι στο φουαγιέ του ξενοδοχείου θα το πιείτε. Εκεί, λοιπόν, καλέ μου ξενοδόχε θέλω τη βοήθειά σου. Κι έστω και αν δεν μπορείς λόγω κόστους να μου παρέχεις ανιματέρ ή φύλαξη (αν και θα μπορούσες να το έχεις προαιρετικό) σίγουρα ένας εσωτερικός χώρος (όχι και πολύ απομονωμένος) με δημιουργική απασχόληση και καθαρά παιχνίδια θα ήταν η ιδανική λύση για εμάς που θέλουμε και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Όχι, όχι εγωιστικά! Μη το βλέπεις έτσι! Και τα παιδιά μας θα περάσουν καλύτερα, στο λέω! Θέλουν και αυτά τον χώρο τους, να γνωρίσουν άλλα παιδάκια και να παίξουν! 

  Πώς να επιλέξετε το ιδανικό οικογενειακό ξενοδοχείο 6
  Κιμωλία Γη

  Πρόταση για την Εύβοια: Thermae Sylla Spa


  Παιχνίδια στον κοινόχρηστο χώρο για τα μεγαλύτερα παιδιά και όλη την οικογένεια 

  Εντάξει, μπορεί το ξενοδοχείο σας να μην είναι το γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών αλλά θα ήταν εκτιμητέα μερικά επιτραπέζια, παιδικά βιβλία ή παιχνίδια στον κοινόχρηστο χώρο ακόμα κι αν δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος κλειστός χώρος για αυτά (βλ. παραπάνω). Σε περιπτώσεις μάλιστα που το ξενοδοχείο είναι κυρίως χειμερινός προορισμός, τα βράδια περνούν πιο όμορφα με παιχνίδι και παρέα. 

  xenonas_kokkimelon_12
  Ξενώνας Κοκκύμελον

  Πρόταση για τους Τοξότες Ξάνθης: Παραδοσιακός ξενώνας Κοκκύμελον


  Δραστηριότητες για τα παιδιά στον εξωτερικό χώρο 

  Ας περάσουμε τώρα στον εξωτερικό χώρο. Εντάξει, εκεί δεν μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις μιας και το κάθε ξενοδοχείο έχει διαφορετικό μέγεθος κήπο ή αυλή αλλά τουλάχιστον καλό θα ήταν να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, να υπάρχει εμφανής περίφραξη και αρκετή σκιά (ναι, ναι ακόμα και αυτό βοηθάει!) Τώρα για τον εξωτερικό χώρο θα μπορούσα να δώσω πολλές προτάσεις για δραστηριότητες, έχω πάει σε ξενοδοχείο που είχε ακόμα και πίστα για ποδήλατο ή μίνι ζωολογικό κήπο, αλλά θα μείνω στα απλά. Μια όμορφη και καλά διατηρημένη παιδική χαρά θα ήταν σίγουρα μια καλή προσθήκη. (περισσότερες ιδέες στις φώτο που ακολουθούν)

  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (2)
  Crystal Mountain Hotel
  nemesis_apoikia
  Ξενοδοχείο Νέμεσις

  Πρόταση για την Σταυρούπολη Ξάνθης: Ξενώνας Νέμεσις


  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (7)
  Daphne’s Club Appartments
  daphne's_studio_appartements_15
  Daphne’s Club Appartments
  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (9)
  Daphn’es Club Appartments

  Διαμορφωμένοι μεγάλοι χώροι και ασανσέρ

  Και έρχεται η ώρα να ανεβάσουμε τις αποσκευές μας στο δωμάτιο και συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει ασανσέρ. Οκ, δεκτόν αλλά πώς θα το ανεβάσω π.χ. το καροτσάκι; Κι αν τελικά υπάρχει ασανσέρ, χωράει π.χ. το καρότσι των διδύμων; Πολλά τα ερωτηματικά σε αυτό το σημείο και  σίγουρα η λύση είναι η βοήθεια των ξενοδόχων καθώς κατανοώ πλήρως ότι η χωρητικότητα ή η παλαιότητα ενός ξενοδοχείου μπορεί να μην επιτρέπει την ύπαρξη π.χ. ασανσέρ. Οπότε καλή διάθεση και βοήθεια από τους υπευθύνους σε περίπτωση που ο χώρος δεν είναι και τόσο ευρύχωρος!

  hotel_nemesis_20
  Ξενοδοχείο Νέμεσις

  Πρόταση για την Κίμωλο: Κιμωλία Γη


  Παιδικό μενού και υγιεινές επιλογές

  Σε αυτό το σημείο η αλήθεια είναι ότι με εξέπληξαν οι απαντήσεις σας. Δεν το είχα σκεφτεί καν. Μια πως είναι δυνατόν; Λίγο που η Μελίτα είναι λιγόφαγη, λίγο που και 10 επιλογές να έχει αυτή θα φάει ένα πράγμα, το ξέχασα. Αλλά το δίκαιο σας το έχετε. Εκτός, λοιπόν, από παιδικό μενού εγώ θα πρόσθετα επίσης παιδικές μερίδες. Γιατί μπορεί το παιδί να θέλει και να μπορεί να φάει ό,τι και ο γονιός αλλά συνήθως δεν μπορεί να φάει την ίδια ποσότητα. Οπότε οι μισές μερίδες βοηθάνε πολύ. Υγιεινές επιλογές φαντάζομαι ότι λίγο ή πολύ όλοι έχουν αλλά σίγουρα τα καλά και ποιοτικά προϊόντα δεν είναι σε όλους γνωστά. Εννοώ ότι σίγουρα θα εκτιμηθούν περισσότερα τα φρέσκα υλικά (για να μην του βάλω στη διαδικασία των βιολογικών), ώστε τα παιδιά μας να φάνε καλά και σπιτικά ακόμα και στην εκδρομή τους.

  ganimede_hotel (14)
  Ξενοδοχείο Γανυμήδης

  Πρόταση για το Γαλαξίδι: Ξενοδοχείο Γανυμήδης


  Παιδική πισίνα ή παραλία με ναυαγοσώστη 

  Εάν το ξενοδοχείο που επιλέξετε έχει πισίνα ή ιδιωτική παραλία, ο ναυγαγοσώστης, αν δεν κάνω λάθος, είναι υποχρεωτικός από τον νόμο (αν κάτι διαφορετικό ισχύει ενημερώστε με). Εννοείται πως θα πρέπει επίσης να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και καθαριότητας. Αν ρωτήσεις την κόρη μου, δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξουμε το καλοκαίρι ξενοδοχείο χωρίς πισίνα οπότε πάντα είμαι πολύ προσεχτική στην επιλογή του ξενοδοχείου. Εάν μάλιστα το ξενοδοχείο έχει παιδική πισίνα και νεροτσουλήθρες τότε μιλάμε για τον παράδεισο των παιδιών.

  ksenodoxeia_filika_oikogeneia
  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (10)

  Πρόταση για Πήλιο: Ξενώνας Τριανταφυλλιές


  Κοινόχρηστος χώρος μη καπνιζόντων 

  Και περνάμε τώρα στην αγαπημένη μου προϋπόθεση που αν δεν κάνω λάθος πλέον τηρείται πλέον (σχεδόν) σε όλα τα ξενοδοχεία και όχι μόνο στον κοινόχρηστο χώρο αλλά και στα δωμάτια (αν είστε μανιώδεις καπνιστές πρέπει να ζητήσετε δωμάτιο καπνιστών στα μεγάλα ξενοδοχεία, και αυτό αν υπάρχουν!) Βέβαια επειδή στην Ελλάδα είμαστε, καλό θα είναι να μην αρχίσετε να ρωτάτε “μήπως μπορώ να καπνίσω;” και τέτοια και σαφώς αν ανήκετε στους μη καπνιστές να επαναφέρετε στην τάξη όποιον το κάνει. Ο κοινόχρηστος εσωτερικός χώρος επιβάλλεται να είναι καθαρός από καπνό για όλους! 

  ksenodoxeia_filika_oikogeneia (3)
  Crystal Mountain Hotel

  Πρόταση για τη Μάνη: Ξενοδοχείο “Πέτρα και φως”


  Πώς σας φάνηκαν όλα τα παραπάνω; Θα προσθέτατε κάτι; Όπως είδατε σε όλα έβαλα και μια δόση χιούμορ γιατί ούτε ειδικός είμαι, ούτε ανήκω στο υπουργείο τουρισμού, χεχε! Μια μαμά είμαι σαν κι εσάς που θέλω όταν πηγαίνω κάπου να με σέβονται και να μου προσφέρουν αυτό που μου έταξαν. Και να μην ξεχνάμε ότι άλλο family friendly (φιλικό προς τις οικογένειες) και άλλο family welcome (ευπρόσδεκτες οι οικογένειες)! Οπότε όταν θα κλείσετε το επόμενο ξενοδοχείο για τις οικογενειακές σας διακοπές, τσεκάρετε την παραπάνω λίστα για να δείτε αν τελικά καλύπτονται όλες οι ανάγκες σας.  Ωστόσο, πριν κλείσω θα ήθελα να τονίσω πως το γεγονός ότι ένα ξενοδοχείο είναι family friendly ή family welcome δεν σημαίνει ότι είναι παιδικός σταθμός ή κέντρο φύλαξης ή ακόμα χειρότερα ξεσαλώματος των παιδιών μας. Θα πρέπει και εμείς οι γονείς αλλά και τα παιδιά μας να σεβόμαστε το γεγονός ότι στο ξενοδοχείο αυτό δεν υπάρχουν μόνο οικογένειες και ότι ενδεχομένως κάποιος να ενοχληθεί από τη φασαρία. Και να μην αρχίσουμε τα “να μην ερχόταν” και τέτοια!!! Οι διακοπές είναι ιερές για όλους!

  Κάλη


  Υ.Γ. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις φίλες Maria XafitsaDaphne MavrommatiTatia LimMigli MariaΜαρία ΗλιάδουDimitra RadiGeorgia EfaplomataEleni KarakatsaniElpida TouventzidouΜαρία ΠατσιάΜαρίνα ΜπάρμπαDaphnie Boussiou , Βετα ΠαυλαντηMaria GeorgakouAntoniou VoulaAntonia Vyr. , Aggeliki ChristouKonstantina KagiaΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΕΝΤΑVivian Patkos efi argyropoulou που πήραν μέρος στην έρευνά μας και απάντησαν στην ερώτησή μας. Κορίτσια σας ευχαριστώ, αυτή η ανάρτηση έγινε χάρη σε εσάς

  Υ.Γ. Μερικά από τα αγαπημένα μας family friendly και family welcome ξενοδοχεία είναι τα εξής:


  Pin it for later

  oikogeneiako_ksenodoxeio_pinterest (1)

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Callie
  Callie
  Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

  9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τέλειο άρθρο! μου φαίνεται θα το κάνω.. forward σε μερικά ξενοδοχεία 🙂
   Α, σε μερικές φωτογραφίες (λίγες) που έχεις βάλει στο άρθρο δεν φαίνεται σε ποιο ξενοδοχείο αντιστοιχούν… αν γίνεται θα εκτιμούσα να μπει και το link του ξενοδοχείου από κάτω γιατί φαίνονται υπέροχα (και φαίνεται ότι είναι κάποιο ξενοδοχείο από αυτά που έχεις παραθέσει στο τέλος της λίστας αλλά.. δεν έχω χρόνο να τα δω όλα για να βρω ποιο είναι ποιο.. ή μήπως αυτό είναι το Point?? 😉 )
   Πολύ καλή δουλειά, ανυπομονούμε να μάθουμε και άλλα πραγματικά family-friendly ξενοδοχεία!

   • Ευχαριστώ Δάφνη μου. Ξέρεις δυσκολεύτηκα πολύ για το αν έπρεπε να μπουν όλα τα λινκ καθώς δεν ήθελα ο κόσμος να κολλήσει στο διαφημιστικό κομμάτι αλλά στην ουσία της ανάρτησης. Γιατί ο στόχος δεν ήταν διαφημιστικός αλλά αφυπνιστικός. Για αυτό και ήμουν αρκετά φειδωλή αυτή την φορά στα λινκ που χρησιμοποίησα.

   • Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πηγαίνει αναλογικά Ευθυμία μου. Κατανοώ πλήρως ωστόσο αυτό που λες αλλά αν κάποιος έχει όλα τα παραπάνω ή έστω τα περισσότερα καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα έχει και λίγο υψηλότερη τιμή από κάποιον που δεν τα έχει!

  2. Κάλη και πολύ καλά έκανες που σκεφτόσουν να γράψεις γι’αυτό το άκρως ενδιαφέρον θέμα!!! Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνεις τις διακοπές σου ή μια εκδρομή σ’ένα ξενοδοχείο της επιλογής σου το οποίο σου προσφέρει τις ανέσεις που αποζητάς εσύ και η οικογένειά σου! Υπέροχη ανάρτηση και σ’ευχαριστούμε! φιλάκια

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης