Παρόλο που τo έθιμο τη πινιάτας συνδυάζεται κυρίως με το Μεξικό και συγκεκριμένα με τους Αζτέκους, η αλήθεια είναι ότι ήρθε στην Λ. Αμερική μόλις τον 16ο αι. Διάφορα είδη πινιατών συναντάμε ήδη από τον 14ο αι. στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία αλλά και στην Κίνα. Και μπορεί σήμερα το σπάσιμο της πινιάτας να έχει χάσει τον θρησκευτικό του χαρακτήρα και να χρησιμοποιείται κυρίως για εορταστικούς λόγους (στο Μεξικό κυρίως τα Χριστούγεννα και σε γενέθλια) αλλά δεν παύει να έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο.
Για τις πινιάτες που φτιάχνουμε μαζί με την Κάλη, τις We Love Pinatas, σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές και φυσικά σας έχουμε δείξει και πολλά από τα υπέροχα σχέδια που έχουμε φτιάξει. Ωστόσο δεν έχουμε αναφερθεί ποτέ σε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν το ξενόφερτο αυτό έθιμο όπως το πως φτιάχνεται το ρόπαλο για την πινιάτα ή τι να βάλετε μέσα σε μια πινιάτα.
Πώς παίζεται το παιχνίδι της πινιάτας;
Αφού φτιάξετε την πινιάτα και τη γεμίσετε με διάφορα γλυκά και μικροδωράκια, την κρεμάτε σε ένα ψηλό σημείο. Εάν δεν υπάρχει ένα σημείο στο σπίτι ή στην αυλή σας, μπορείτε να την κρεμάσετε σε ένα κοντάρι (ιδανικά με γάντσο στην άκρη) που θα κρατάνε ένας ή δύο άντρες (ανάλογα με το βάρος). Εναλλακτικά θα χρειαστείτε ένα σκουπόξυλο που θα το κρατάνε δύο άντρες και θα περάσετε το σκοινί στο κέντρο του ξύλου.
Αν τα παιδιά είναι μεγάλα, κλείνουμε διαδοχικά τα μάτια του κάθε παιδιού με μία μάσκα ή ένα μαντήλι και αφού κουνήσουμε την πινιάτα για να μην είναι σταθερή και να υπάρχει περισσότερο σασπένς, του λέμε να προσπαθήσει να την χτυπήσει με ένα ξύλινο ρόπαλο (στην Ελλάδα ενίοτε και με ένα σκουπόξυλο!)
Εάν το παιδί είναι μικρό δεν χρειάζεται να του κλείσουμε τα μάτια. Απλά για να προλάβουν να χτυπήσουν όλα τα παιδάκια καλό θα είναι να έχετε καθορίσει από την αρχή το πόσες φορές μπορεί να χτυπήσει ένα παιδάκι. Για αρχή μία -δύο φορές είναι αρκετές. Εάν δεν σπάσει με τον πρώτο γύρο συνεχίζετε με τον δεύτερο… και αν είναι τόσο γερές, όσο οι δικές μας και στον τρίτο!
Tip: Αν υπάρχουν διάφορες ηλικίες, “μην αφήσετε” ένα μεγάλο παιδί να τη σπάσει πριν χτυπήσουν πρώτα όλα τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά!
Με τι να γεμίσω την πινιάτα;
Η πινιάτα στις μέρες μας μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα ή σχέδιο και ενώ παλιότερα φτιαχνόταν από πηλό (γεγονός αρκετά επικίνδυνο) στις μέρες μας φτιάχνεται είτε από μπαλόνι είτε από σκληρό χαρτί (συνήθως χαρτόκουτο). Όσον αφορά στο εσωτερικό της και πάλι υπάρχει διαφορά με το παρελθόν και είναι λογικό. Στο Μεξικό τη γέμιζαν με φρούτα και γλυκά (ακόμα και σήμερα σε μερικές περιπτώσεις) ενώ πλέον τη γεμίζουμε με γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες αλλά και μικρά παιχνιδάκια. Εάν ωστόσο είστε σε εξωτερικό χώρο μπορείτε να φτιάξετε και μια πινιάτα-παγίδα γεμισμένη με αλεύρι ή νερό!!!
Μερικές ιδέες για το γέμισμα της πινιάτας είναι:
- Σοκολάτες
- Καραμέλες
- Ζελεδάκια
- Μπισκοτάκια
- Σφυρίχτρες
- Ξύστρες-Σβήστρες-Μολύβια
- Μπαλόνια
- Φουρφουράκια για πάρτυ
- Αυτοκόλλητα- Αυτοκόλλητα τοίχου
- Μικρά παιχνιδάκια
- Μπαλίτσες
- Βραχιολάκια-Κολιεδάκια- Δαχτυλιδάκια
- Γιο-γιό
- Σβούρες
- Πλαστικά ζωάκια-φρούτα-λαχανικά
- Πλαστικά παιχνίδια για το μπάνιο
- Αυτοκινητάκια
- Κουτάκια από παζλάκια
- Σφραγιδούλες
Tip: Εάν θεωρείτε ότι δεν θα υπάρχει δίκαιη κατανομή, βάλτε μέσα μόν καραμέλες και ετοιμάστε ένα σακουλάκι με μικροδωράκια για κάθε παιδί! Εναλλακτικά πάντα προτείνουμε στις μαμάδες να κρατήσουν ένα σακουλάκια με ζαχαρωτά ώστε στο τέλος να τα ρίξουν με το χέρι ή να τα δώσουν στα παιδιά που δεν πήραν.
Τα δύο πιο παραδοσιακά σχήματα για πινιάτα είναι ο γάιδαρος (κυρίως για πάρτυ) αλλά και αυτή που μοιάζει με αστέρι μιας και παραπέμπει στο αστέρι της Βηθλεέμ.
Όσο για το Ανθομέλι, μια από τις πινιάτες που φτιάξαμε τελευταία ήταν μια πινιάτα frozen. Το πάρτυ της μικρής φίλης Μάιρας ήταν φοβερό με τη μαμά της Εύη να έχει δώσει ρέστα. Αν και το πάρτυ λόγω μεγάλου αριθμού καλεσμένου έγινε σε παιδότοπο, η εμφάνιση του candy bar ήταν άξια συγχαρητηρίων. Τα παιδιά κατευχαριστήθηκαν και χτύπησαν την πινιάτα από 2-3 φορές το καθένα!
Συμβουλή προς animateur: Θα συμβούλευα όλες τις κοπέλες ανιματέρ που ενδεχομένως να μην ξέρουν το παιχνίδι της πινιάτας, να μην σκίζουν την πινιάτα πριν χτυπήσουν όλα τα παιδιά από 2 ή 3 φορές το καθένα. Ο λόγος που γίνεται η πινιάτα τόσο σκληρή είναι γιατί πρέπει να είναι έτσι! Το κόστος της είναι σχετικά μεγάλο (ειδικά εάν είναι χειροποίητη) και έτσι είναι κρίμα να μην έχουν δοκιμάσει να χτυπήσουν όλα τα παιδιά. Αν δεν ανοίγει με τίποτα γιατί τα παιδιά είναι μικρά, ζητείστε από τους μπαμπάδες να προσπαθήσουν ή έστω ζητείστε πρώτα την άδεια από τους γονείς για να την ανοίξετε με τα χέρια σας. Please!!!
Πως να φτιάξετε ρόπαλο για το σπάσιμο της πινιάτας (ξύλινο μπαστούνι πινιάτας)
Το ρόπαλο για το σπάσιμο της πινιάτας μας είχε προβληματίσει αρκετά μιας και δεν ξέραμε αρχικά με τι υλικό να το φτιάξουμε. Τελικά ο Κώστας μας έδωσε την λύση. Αρχικά αγοράσαμε από τα υλικά οικοδομών ένα στειλιάρι (το ξύλο που φτιάχνουν τα τσεκούρια) και το ντύσαμε με όμορφες κορδέλες ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα ξύλο. Στην πορεία, για να είναι λίγο πιο ελαφρύ, το αντικαταστήσαμε με ξύλινα σκουπόξυλα που τα κόβαμε στα τρία. Ο λόγος που δεν ακολουθήσαμε τον πατροπαράδοτο τρόπο με το χαρτί κρεπ (αυτό που διακοσμούμε τις πινιάτες) είναι ότι θέλαμε να μην χαλάει σε κάθε χρήση. Προσοχή όμως, γιατί είναι σχετικά βαρύ… μην το φάει κανένα παιδάκι στο κεφάλι!
Με τα χρόνια πλέον δεν ντύνουμε τα ρόπαλα ολόκληρα με κορδέλες καθώς το κόστος ανεβαίνει. Οπότε εσείς ανάλογα με το budget σας λειτουργήστε ανάλογα.
Α, να μην ξεχάσω. για να είναι ασφαλές το κόλλημα της κορδέλας χρησιμοποιήστε κόλλα σιλικόνης.
Εάν θέλετε κι εσείς να παραγγείλετε τη δική σας πινιάτα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@anthomeli.com
Βρείτε μας επίσης στο facebook We Love Pinatas handmade by anthomeli
και στο instagram: We Love Pinatas
Ελπίζω να σας άρεσαν όλα όσα μάθατε για αυτό το ξενόφερτο έθιμο που όμως στις ημέρες μας αποτελεί το απόλυτο μέσο διασκέδασης σε ένα πάρτυ.
Κάλη
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.