Ταξίδι με αεροπλάνο με τα παιδιά και για κάποιους ίσως ακούγεται δύσκολη υπόθεση. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως φαντάζεστε. Μπορεί όντως να τύχουν περιπτώσεις όπου το μωρό θα κλάψει ή για γεμίσει την πάνα του κάνοντας σας να θέλετε να κρυφτείτε κάτω από το κάθισμα αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Η καλή προετοιμασία είναι αυτή που θα σας κάνει να είστε έτοιμοι για όλα. Οπότε Ξεκινώντας από τη δική μας εμπειρία, θα χαρώ να σας δώσω μερικές συμβουλές για παν ενδεχόμενο.
Με το που γεννήθηκε η Μελίτα ξέραμε ότι η οδική διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γινόταν όλο και πιο σπάνια μιας και οι υποχρεώσεις μας πλέον θα ήταν περισσότερες. Ξέραμε επίσης ότι και οι χρόνοι μας θα ήταν διαφορετικοί μιας και με ένα παιδί δεν ξεκινάς εύκολα να κάνεις πέντε ώρες δρόμο για ένα μόνο τριήμερο. Έτσι, εκτός από την πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το αυτοκίνητο, όταν ήταν 3 μηνών, η Μελίτα δεν έχει ξαναταξιδέψει ως τη γιαγιά και τον παππού με το αυτοκίνητο.
Η εμφάνιση μάλιστα των πρώτων low budget αεροπορικών εταιρειών, συν το γεγονός ότι τα παιδιά έως δύο ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο ήταν για εμάς μια ευκαιρία να κάνουμε αυτό το ταξίδι με αεροπλάνο πιο συχνά απ’ ότι περιμέναμε.
Την πρώτη φορά που η Μελίτα μπήκε στο αεροπλάνο ήταν 8 μηνών και θεωρούμε ότι, ούσα πλέον αρκετά εξοικειωμένη, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει και σε μακρινότερους προορισμούς. Έχοντας χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο μαζί με ένα, πλέον, πεντάχρονο παιδί αρκετές φορές, θα χαρώ να σας δώσω μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε πριν την αναχώρησή σας, ώστε να νιώσετε κι εσείς πολύ σίγουροι την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε ένα ταξίδι αεροπορικώς με τα παιδιά σας είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Ταξίδι με αεροπλάνο με τα παιδιά; Οργανωθείτε!
Ελέγξτε ότι όλα τα διαβατήρια είναι έγκυρα
Όχι, πείτε μου ότι δεν έχει συμβεί τουλάχιστον σε έναν γνωστό σας να θέλει να ταξιδέψει οικογενειακώς και να συνειδητοποιεί ότι το διαβατήριο κάποιου μέλους της οικογένειας έχει λήξει! Για τις πτήσεις του εσωτερικού, οι μεγάλοι μπορούν να ταξιδέψουν απλά με την ταυτότητά τους και τα παιδιά με πιστοποιητικό γέννησης. Οπότε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας κάντε όλους τους απαραίτητους ελέγχους* Για τις πτήσεις του εξωτερικού, ελέγξτε τους κανονισμούς της χώρας προορισμού καθώς ενδέχεται να χρειαστείτε και βίζα αν πρόκειται για χώρα εκτός Ε.Ε. Τα παιδιά από 12 ετών και άνω μπορούν να βγάλουν ταυτότητα και να ταξιδέψουν χωρίς διαβατήριο στην Ευρώπη (με εξαίρεση τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.) αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.
*Μπορείτε να περάσετε επίσης και τη διαδικασία της ταυτοπροσωπίας στα ΚΕΠ (χρειάζεται μία φωτογραφία αλλά και η παρουσία του παιδιού). Είναι μία βεβαίωση που ισοδυναμεί με το πιστοποιητικό γεννήσεως.
Αν το παιδί ταξιδεύει με έναν από τους δύο γονείς ενδέχεται να σας ζητηθεί υπεύθυνη δήλωση (μπορείτε να την βγάλετε στο ΚΕΠ) ότι σας το επιτρέπει ο δεύτερος γονιός (στα αγγλικά αν είναι για το εξωτερικό). Το ίδιο αν ταξιδεύει με άλλο μέλος της οικογένειας.
Πώς να οργανώσετε ένα ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό
Ενημερωθείτε για τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας και τις επιπλέον χρεώσεις
Είναι γνωστό ότι εκτός από τους διεθνείς κανόνες αεροδρομίων, κάθε αεροπορική εταιρεία έχει και τους δικούς της κανόνες, όπως για παράδειγμα όσον αφορά στον αριθμό των βαλιτσών που επιτρέπονται εντός της καμπίνας ή το μέγεθός τους. Θεωρώ σωστό, ακόμα και πριν κλείσετε το εισιτήριό σας, να πάρετε τηλέφωνο στο γραφείο εξυπηρέτησης πελατών, ή να κάνετε την έρευνά σας διαδικτυακά, ώστε να μάθετε για τις επιπλέον χρεώσεις που μπορεί να έχει το καρότσι ή το καρεκλάκι του αυτοκινήτου (βάλτε και ένα travel tag με τα στοιχεία σας σε περίπτωση απώλειας). Μήπως υπάρχει επιπλέον χρέωση για την προτεραιότητα κατά την επιβίβαση ή για την επιλογή θέσης μέσα στο αεροπλάνο;
Μια “φθηνή” αεροπορική εταιρεία μπορεί να κρύβει αρκετές χρεώσεις για μία οικογένεια που ταξιδεύει με περισσότερες αποσκευές και εξοπλισμό απ’ ότι ένα ζευγάρι. Τέλος, ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα τηλεόραση, ακουστικά, μαξιλάρια, κουβέρτες κ.α. (ειδικά εάν πρόκειται για μακρινό προορισμό).
Χρήσιμες πληροφορίες για ταξίδι με μωρό και παιδιά από την Aegean. Για εισιτήρια πατήστε εδώ.
Ελέγξτε τις ώρες αναχώρησης
Και όσο κι αν σας φανεί αστείο εμείς (ευτυχώς πριν τη Μελίτα) έχουμε χάσει αεροπλάνο γιατί δεν ελέγξαμε το “π.μ.” με το “μ.μ.” και το αεροπλάνο μας είχε φύγει το πρωί της ίδια μέρας. Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες, όπως, το πότε κλείνει η πύλη και πότε ακριβώς γίνεται η επιβίβαση. Πότε θα πρέπει να κάνετε το check in και αν αυτό είναι προτιμότερο να το κάνετε online. Επίσης ελέγξτε το πόσες ώρες νωρίτερα θα πρέπει να είστε εκεί. Για πτήσεις εσωτερικού συνήθως μία ώρα είναι αρκετή. Για πτήσεις του εξωτερικού, όμως, οι ώρες αυξάνονται.
Προσπαθήστε να μην φτάσετε εκεί την τελευταία στιγμή καθώς οι ουρές, ειδικά τις ώρες αιχμής, μπορεί να σας βγάλουν εκτός χρονικού περιθωρίου. Τέλος, μην ξεγελαστείτε από τα μαγαζιά που θα βρείτε στο δρόμο σας εάν δεν έχετε πολύ χρόνο μιας και η πύλη αναχώρησης ενδέχεται να είναι αρκετά μακριά από τα καταστήματα… ειδικά εάν πρόκειται για low budget αεροπορική εταιρεία.
Ελέγξτε τις θέσεις σας
Ελέγξτε ότι οι θέσεις που σας έδωσε το σύστημα είναι η μία δίπλα στην άλλη ή έστω η μία πίσω από την άλλη. Έχω βρεθεί σε καταστάσεις, μία φορά το έζησα κι εγώ, που έχουν χωριστεί οικογένειες ελλείψει κοντινών θέσεων. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί σε πτήση εσωτερικού, όπως σε εμάς, θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Εννοείται φυσικά ότι έστω ένας από τους δυο γονείς θα έχει θέση δίπλα στο παιδί! Εάν όμως αυτό συμβεί σε πτήση εξωτερικού, τότε σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία ή την αεροσυνοδό εντός του αεροσκάφους και σίγουρα θα σας βρουν μία λύση.
Κάντε έγκαιρα το check-in και/ή τυπώστε την κάρτα επιβίβασης
Με την τεχνολογία να μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουμε θέσεις, να κάνουμε check-in μόνοι μας και να εκτυπώσουμε τo boarding pass, η διαδικασία αυτή, όταν πρόκειται για οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ένας από τους λόγους είναι ο παραπάνω (δηλαδή να είναι όλες οι θέσεις στο ίδιο σημείο). Έχετε όλα τα διαβατήρια (ταυτότητες – πιστοποιητικά γέννησης) και τις κάρτες επιβίβασης σε ένα σημείο (θα πρότεινα να μην τα εμπιστευτείτε στα παιδιά σας) ώστε ένας από την οικογένεια να είναι υπεύθυνος για αυτά και να τα δίνει στις πύλες ελέγχου όλα μαζί.
Ελέγξτε το μετεωρολογικό δελτίο
Όχι, μην γελάτε καθόλου. Θυμάστε στη σειρά “Είσαι το Ταίρι μου” που ο πρωταγωνιστής ξεκίνησε από Ελλάδα με σανδάλι και κατέληξε στην χειμωνιάτικη Αυστραλία να ψάχνει για μπουφάν; Ε, κάτι τέτοιο… φροντίστε να μην σας συμβεί. Ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι καιρικές συνθήκες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιάζουν και πολύ με αυτές της Ελλάδας, οπότε μία ζακετούλα στην τσάντα ή ένα κλειστό παπούτσι στα παιδιά θα ήταν ιδανική επιλογή. Επίσης πολλές φορές εντός του αεροπλάνου μπορεί το aircondition να είναι αρκετά δυνατό για τις αντοχές σας ή σε περίπτωση που είναι μικρο το παιδί. Οπότε έσω έτοιμοι!
Ενημερωθείτε για το αεροδρόμιο αναχώρησης και προορισμού
Εδώ το θέμα μας έχει διπλή σημασία. Αρχικά θα σας πρότεινα να κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε με την οικογένειά σας, ειδικά στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Το αεροδρόμιο αποτελεί ένα τεράστιο λούνα παρκ για τα παιδιά, ειδικά εάν ταξιδεύουν για πρώτη φορά, και κάθετι τους είναι καινούργιο. Χαλαρώστε και μάθετέ τους μερικά πράγματα επιβίωσης, όπως το πως να διαβάζουν τους πίνακες με τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις (ειδικά εάν είναι μεγαλύτερα) ή επισκεφτείτε και μερικά καταστήματα με σουβενίρ. Προσπαθήστε να μην τρέχετε σέρνοντας τα παιδιά από το χέρι και εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αναμονής αποδοτικά.
Το δεύτερο κομμάτι αφορά το μέγεθος του αεροδρομίου. Ειδικά σε περιπτώσεις που ταξιδεύετε με ανταπόκριση καλό θα είναι να έχετε μια εικόνα της απόστασης από το ένα gate στο άλλο. Επίσης τσεκάρετε εάν υπάρχει φαρμακείο, τουαλέτες για παιδιά κ.λ.π. Μην έχετε μόνο στο μυαλό σας το Ελ. Βενιζέλος. Στην Ισλανδία το αεροδρόμιο είναι ένα δωμάτιο όλο κι όλο! Χε χε! Τέλος ελέγξτε την περίπτωση να υπάρχει ειδική ουρά αναμονής για οικογένειες (π.χ. όπου υπάρχει έλεγχος για βίζα, όπως στην Κων/πολη, που οι ουρές είναι τεράστιες).
Μέσα στο αεροπλάνο με τα παιδιά
Πάρτε μαζί σας σνακ και νερό καθώς και παιχνίδια
Εννοείται ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε καλά για όλο το ταξίδι. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγάλα θα πρότεινα να έχει το καθένα το σακίδιό του. Από πείρα σας λέω ότι παρόλο που τα υγρά απαγορεύονται μέσα στο αεροπλάνο, τουλάχιστον στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι μητέρες επιτρέπεται να έχουν ένα παγούρι με νερό για τα μικρά παιδιά τους και ένα μικρό σνακ (εμένα απλά με βάζουν να το δοκιμάσω). Τα παιχνίδια, οι μαρκαδόροι/τα μπλοκ, τα τάμπλετ, τα βιβλία και τα περιοδικά είναι must. Παρόλαυτα, πλέον οι αεροπορικές (όχι οι low budget) έχουν ειδικά kit για παιδιά και σίγουρα θα μπορούν να απασχοληθούν με αυτά.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Παιδικό κιτ απασχόλησης για εξόδους και ταξίδια
Διαβάστε στο Ανθομέλι: Σακούλες με δωράκια (goodie bags) για την Disneyland
‘Εχετε μαζί σας μερικά αντικείμενα εκτάκτου ανάγκης
Τέλος, έχω να τονίσω ότι με τίποτα δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να βάλετε μέσα στην τσάντα σας τα εξής (ειδικά εάν δεν κουβαλάτε πια την τσάντα-αλλαξιέρα του μωρού σας):
- χαρτομάντηλα
- μωρομάντηλα
- ζακέτα ή μια εσάρπα (την τελευταία φορά πάγωσα μέσα στο αεροπλάνο)
- φάρμακα εκτάκτου ανάγκης (αν κάποιο μέλος παίρνει κάποια αγωγή)
- τσίχλες (για το βούλωμα των αυτιών, αν και αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν αναπνέετε από το στόμα κατά την απογείωση και την προσγείωση)
- Πιπίπλα/Μπιμπερό (ιδανικά μπορείτε να του τα δώσετε να τα πιπιλάει κατά την απογείωση και την προσγείωση προς αποφυγή πόνου στα αυτιά)
Εάν επισκέπτεστε την πόλη του προορισμού σας ως τουρίστες, δείτε και αυτή την ανάρτηση, με τα must-have αντικείμενα για το σακίδιο ενός τουρίστα.
Σας ευχόμαστε να έχετε μια καλή πτήση!
Και… Bon Voyage
Κάλη
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Και εμεις για Θεσσαλονίκη προτιμάμε ή αεροπλανο ή τρένο. Εχουμε χρόνια να πάμε με αυτοκίνητο. Ειναι πιο βολικο να ταξιδευεις ετσι. Οι συμβουλες πολυ χρήσιμες ακόμα και για μας που χρησιμοποιουμε αεροπλάνο.
Εξαιρετικά χρήσιμη ανάρτηση, με πολλά tips και συμβουλές!!! Μπράβο σας κορίτσια! Εύχομαι να τις χρειαστούμε σύντομα!
Εύχομαι σύντομα να ξαναταξιδέψετε με τα παιδιά σε μέρη μαγικά!
Πάρα πολύ χρήσιμα όλα! Καλύτερα οργανωμένοι για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή!
Κάτι ξέρεις από οργάνωση Ελευθερία μου! χεχε!