Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη στην Ισπανία αλλά και μια πόλη της Ευρώπης που αγαπιέται πολύ! Στα μάτια μου ύστερα από ταξίδι μας εκεί έχει μείνει σαν μια πόλη γεμάτη χρώμα. Μια πόλη που συνδυάζει το παλιό με το καινούριο και κυρίως μια πόλη που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον Antonio Gaudi. Όταν, λοιπόν, επισκεφθείτε την Βαρκελώνη δύο είναι τα πρώτα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε: το πάρκο Guell και τη Sagrada Familiα που είναι και τα δύο έργα του Antonio Gaudi.
Tour με διώροφο λεωφορείο hop on hop off στην Βαρκελώνη
Εάν έχετε λίγες μέρες (4-5 μέρες) στη διάθεσή σας τότε μια βόλτα με τα διώροφα λεωφορεία hop on hop off είναι must! Θα μπορέσετε με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις τρεις διαδρομές τους, να δείτε πολλά αξιοθέατα. Το ποια από αυτά θα επισκεφτείτε εξαρτάται από εσάς. Μπορείτε απλά να σταματήσετε σε κάποια στάση και να βγάλετε φωτογραφίες, να κάνετε κάποια βόλτα στην περιοχή ή να επισκεφθείτε το μουσείο, τον ναό ή το αξιοθέατα της στάσης αυτής.
Εμείς στο ταξίδι μας κάναμε τις δύο από τις τρεις διαδρομές γιατί δεν λειτουργούσε η μία εξ αυτών λόγω εποχής και αποφασίσαμε όταν ακόμα οργανώναμε το ταξίδι μας να κατέβουμε σε 3 στάσεις και να επισκεφτούμε 3 αξιοθέατα της πόλης. Το Camp Nou (για την επίσκεψή μας εκεί έγραψα εδώ), το Πάρκο Guel και τη Sagrada Familia.
Τι είναι τα hop on hop off λεωφορεία
Τα hop on hop off μπορείς να τα πάρεις από οποιαδήποτε στάση της διαδρομής τους. Σου δίνουν χάρτη με πληροφορίες για τα αξιοθέατα και ακουστικά για να μπορείς να τα συνδέεις στις ειδικές υποδοχές που υπάρχουν δίπλα στις θέσεις για να ακούς την ξενάγηση. Το εισιτήριο κρατάει μία ή δύο μέρες ανάλογα με την επιλογή που κάνει κάποιος και μπορείς για όλο αυτό το διάστημα να ανεβοκατεβαίνει σε όποια στάση θέλει.
Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί πολλές φορές οι στάσεις είναι λίγο πιο μακριά από το αξιοθέατο και χρειάζεται και λίγο περπάτημα. Μαζί με τον χάρτη και το βιβλιαράκι, με κάποιες βασικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα, θα πάρετε και εκπτωτικά κουπόνια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα ψώνια σας ή για άλλα αξιοθέατα. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την ξενάγησή σας από την αφετηρία των hop on hop off λεωφορείων. Απλά εμάς έτυχε να βολεύουν οι στάσεις του μετρό από το ξενοδοχείο μας.
Tip: Πριν από το ταξίδι σας αγοράστε τα εισιτήρια για το hop on hop off, του πάρκου Γκουέλ και της Σαγκράδα Φαμίλια για συγκεκριμένη μέρα και ώρα για να προλάβετε να δείτε όσα περισσότερα αξιοθέατα γίνεται. Αυτό θα το καταφέρετε εάν υπολογίσετε χοντρικά τον χρόνο των αποστάσεων από στάση σε στάση.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Ανθομέλι που έχουμε κάνει για τη Βαρκελώνη. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πως θα μετακινηθείτε:
- Το ταξίδι μου στη Βαρκελώνη
- Δωρεάν ξενάγηση στη Βαρκελώνη, μοντέρνα συνοικία Εσάμπλε
- Ξενάγηση στο Camp Nou, το γήπεδο της Barcelona
Το Πάρκο Γκουέλ (Park Guell)
Στο πάρκο Guel με το hop on hop off
Φύγαμε από το ξενοδοχείο μας και με το μετρό φτάσαμε στη Sagrada Familia. Την είχαμε δει το προηγούμενο βράδυ που κάναμε μια υπέροχη δωρεάν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και στη μοντέρνα συνοικία. Επειδή όμως είχαμε κλείσει το εισιτήριό μας για να την επισκεφθούμε το απόγευμα της ίδιας μέρας δεν της δώσαμε και πολύ σημασία και πήγαμε κατευθείαν στο τέρμα των λεωφορείων απ’ όπου θα παίρναμε και το hop on hop off. Τα εισιτήρια τα είχαμε ήδη στα κινητά μας (δεν χρειάζονται εκτύπωση) και σε λίγα λεπτά ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας στην πόλη της Βαρκελώνης.
Ανεβήκαμε στο λεωφορείο hop on hop off και μετά από κάποιες στάσεις φτάσαμε στο Πάρκο Guell. H καλύτερη ώρα προσέλευσης στο πάρκο είναι πριν τις 9 το πρωί. Ήταν η μόνη στάση του λεωφορείου που δεν σε σταματούσε μπροστά στο αξιοθέατο. Έπρεπε να ανέβουμε μια ανηφόρα 800 μέτρων περίπου για να φτάσουμε είσοδο του πάρκου.
Εισιτήρια για το Πάρκο Γκουέλ
Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν χαώδης. Δεκάδες τουρίστες να περιμένουν στη σειρά για να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για να μπουν στο πάρκο. Εμάς όμως όλο αυτό που βλέπαμε δεν μας επηρέασε γιατί χαμογελώντας από ανακούφιση παρακάμψαμε τη μεγάλη ουρά και περάσαμε σαν “κύριοι” την είσοδο, γιατί απλώς κρατούσαμε στα χέρια μας τα εισιτήρια skip the line τα οποία είχαμε βγάλει online εκ των προτέρων και όχι απλά εισιτήρια εισόδου.
Δείτε εδώ την διαθεσιμότητα στις ημερομηνίες. Τα link που σας προτείνουμε είναι από τις αξιόπιστες πλατφόρμες Get your guide και Tiqets.
Skip the line εισιτήρια για το πάρκο Γκουέλ με ξενάγηση μιάμισης ώρας.
Βαρκελώνη: Πάρκο Guell με ξενάγηση και πρόσβαση Skip-the-Line
Πάρκο Γκουέλ και Μουσείο -Σπίτι του Gaudi
Η κεντρική είσοδος του Πάρκου Γκουελ είναι από το Carrer d’ Olot (οδός Olot). Ωστόσο υπάρχει και μία ακόμα είσοδος με λιγότερο κόσμο από την πάνω είσοδο του πάρκου.
Το πάρκο Guell χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο δάσος και στην περιοχή των αξιοθέατων όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Γκαουντί.
Η ιστορία του Πάρκου Γκουέλ
Ο Eusebi Guell, ένας πλούσιος επιχειρηματίας της Βαρκελώνης, ανέθεσε το 1900 στον Αντόνιο Γκαουντί να του χτίσει ένα σπίτι σε μια περιοχή που είχε αγοράσει στην πλαγιά ενός λόφου της Βαρκελώνης. Ο Γκαουντί, που ήταν γνωστός για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, είχε την έμπνευση να διαμορφώσει ένα πάρκο μέσα σε ένα σκηνικό φυσικής ομορφιάς. Αποφάσισαν και οι δυο να χτίσουν μια μικρή πόλη με κήπους, διακοσμητικές κατασκευές, χώρους αναψυχής και πολυτελείς κατοικίες εξοπλισμένες με όλες τις τεχνολογικές ανέσεις της εποχής τους. Το έργο ξεκίνησε αλλά τελικά ο Γκαουντί δεν μπόρεσε να το αποτελειώσει και εν τέλει εγκαταλείφθηκε το 1914.
Από το 1926 το Πάρκο Γκουέλ δεν είναι ιδιωτικός χώρος παρά ένας από τους καλύτερους δημόσιους χώρους στην Βαρκελώνη. Κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1900 και το 1914 και άνοιξε σαν δημόσιο πάρκο το 1926.
Το 1984 η UNESCO ανακήρυξε το Πάρκο Γκουέλ σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μέρος του συνόλου «Έργα του Άντονι Γκαουντί».
Τα σπίτια της εισόδου
Περάσαμε την είσοδο του Πάρκου ανάμεσα από τα δυο εντυπωσιακά σπίτια που υπάρχουν αριστερά και δεξιά, δυο σπίτια βγαλμένα θαρρείς από παραμύθι. Εντυπωσιαστήκαμε με τα εκπληκτικά πέτρινα κτίρια που είναι διακοσμημένα με πλακάκια και έχουν περίπλοκες ψηφιδωτές σκεπές. Συναρπαστικές οι καμινάδες τους όπως και ο ψηλός πύργος ο καλυμμένος με μπλε και άσπρα πλακάκια. Τα κτίρια αυτά είναι το Casa del Guarda (το σπίτι των φυλάκων), που σήμερα είναι μουσείο και μπορείτε να μάθετε με οπτικοακουστικά μέσα την ιστορία του πάρκου και το άλλο είναι το Pabelló de l’Aministració, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα κατάστημα με σουβενίρ.
Η διπλή Σκάλα με τον δράκο
Μπροστά μας είχαμε την υπέροχη σκάλα με τον δράκο μήκους 2,4 μέτρων. Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του πάρκου και αν θα ήταν καλοκαίρι ο κόσμος προσπαθώντας να βγάλει τις φωτογραφίες του θα είχε δημιουργήσει το αδιαχώρητο. Ευτυχώς για μας που ταξιδέψαμε αρχές Γενάρη τα πράγματα ήταν πιο ανθρώπινα.
Στο μέσον της διπλής σκάλας η ψηφιδωτή πολύχρωμη σαύρα που από το στόμα της κυλάει το νερό, τραβούσε τα βλέμματα και τον θαυμασμό όλων. Η όλη δομή της σκάλας, του δράκου και του σιντριβανιού ήταν καλυμμένα με την τεχνική του Γκαουντί trencadís, το μωσαϊκό σπασμένων πλακιδίων.
Η Αίθουσα του υποστηλίου
Στο τέλος της διπλής σκάλας περάσαμε σε έναν μεγάλο χώρο με 86 κολόνες δωρικού ρυθμού, που η οροφή του ήταν διακοσμημένη με την τεχνοτροπία από “σπασμένα πλακάκια” του Γκαουντί. Ξεχώριζαν οι τέσσερις εντυπωσιακές αναπαραστάσεις του ήλιου σε ψηφιδωτά που μας μάγεψαν με τους έντονους χρωματισμούς τους. Ο χώρος αυτός είχε σχεδιαστεί για να γίνει η είσοδος της αγοράς της μικρής πόλης.
Η πλατεία (La Plaça)
Οι δωρικές κολόνες που ανέφερα παραπάνω κρατούν ένα τεράστιο πλάτωμα, μια χωμάτινη πλατεία, ένα μπαλκόνι από όπου πλήθος κόσμου απολάμβαναν την πανοραμική θέα της πόλης. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Βαρκελώνης.
Την Πλατεία την περιβάλλει ο πολύχρωμος, κυματιστός πάγκος, ένας εντυπωσιακός σπειροειδής ψηφιδωτός πάγκος, μήκους 152 μέτρων και είναι καλυμμένος όλος με κομμάτια κεραμικά και σπασμένα πλακάκια, πάντα σύμφωνα με την τεχνοτροπία του Γκαουντί.
Αν και όταν το επισκεφθήκαμε το πάρκο η μισή πλατεία ήταν κλειστή για λόγους συντήρησης αυτό που είδαμε ήταν εξαιρετικό. Από εδώ ψηλά απολαύσαμε την πιο όμορφη εικόνα της Βαρκελώνης. Η θέα ήταν απίστευτη! Η ώρα ήταν δύσκολη για φωτογραφίες γιατί είχαμε κόντρα τον πρωινό χειμερινό ήλιο αλλά δεν πτοηθήκαμε. Ούτε όταν χρειάστηκε να περιμένουμε υπομονετικά τις προηγούμενες από εμάς παρέες να βγάλουν φωτογραφίες. Τι κι αν είμαι blogger! Πιστέψτε με ότι υπάρχουν πολύ χειρότεροι που καθυστερούν απίστευτα με τις πόζες!
Το πάρκο Γκουελ
Μετά σειρά είχε να κάνουμε μια βόλτα μέσα στο πάρκο Γκουέλ. Περπατήσαμε μέσα από πέτρινες στοές, ανεβήκαμε οδογέφυρες που όλα ήταν φτιαγμένα από φυσική πέτρα με τέτοιον τρόπο που νομίζαμε πως ήταν μια φυσική συνέχεια του εδάφους. Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε μια διάβαση από στριμμένες πέτρινες κολώνες που φαίνεται να μεγαλώνουν μέσα από το έδαφος σαν κορμοί δέντρων. Παρόλο που έχουν ακανόνιστο σχήμα μοιάζουν πολύ φυσικές. Πραγματικά η τέχνη του Αντόνιο Γκαουντί ξεπερνά κάθε όριο!
Το σπίτι-Μουσείο του Αντόνιο Γκαουντί
Μέσα στο πάρκο Γκουελ είναι επισκέψιμο και το σπίτι όπου έζησε ο Γκαουντί για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν μετακομίσει στην Σαγκράδα Φαμίλια, το άλλο μεγάλο έργο του. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο (πρέπει να κόψετε ξεχωριστό εισιτήριο) και μέσα του θα δείτε έπιπλα σχεδιασμένα από τον Γκαουντί, καθώς ντουλάπες και παγκάκια από την Κάζα Μιλά.
Για το Μουσείο Σπίτι του Γκαουντί, πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό εισιτήριο. Μόλις μπείτε στον χώρο του μνημείου, μπορείτε να μείνετε όσο θέλετε. Προσοχή: Πρέπει να μπείτε το αργότερο 30 λεπτά μετά την ώρα που αναγράφεται στο εισιτήριό σας. (Βρείτε link για εισιτήρια στα παραπάνω κίτρινα πλαίσια).
Το δάσος και το μνημείο του Γολγοθά
Το υπόλοιπο πάρκο Guell είναι η δασική περιοχή, με μονοπάτια όπου οι ντόπιοι κάνουν τζόκινγκ ή βόλτα. Το El Calvari είναι το υψηλότερο σημείο του πάρκου (182 μέτρα). Η αρχική ιδέα του Γκαουντί ήταν στο σημείο αυτό να χτίσει ένα παρεκκλήσι, αλλά και πάλι η ιδέα του εγκαταλείφθηκε και έχτισε ένα μνημείο με τρεις σταυρούς που αναπαριστά τον Γολγοθά. Η θέα από την κορυφή είναι επίσης εκπληκτική. Στην δασική περιοχή του πάρκου Γκαουντί μπορείτε να μπείτε χωρίς εισιτήριο.
Η βόλτα με το hop on hop off συνεχίζεται…
H συνέχεια της βόλτα μας με το hop on hop off λεωφορείο μετά το πάρκο περιλάμβανει όπως προανέφερα στάση στο camp nou. Όταν φύγαμε από εκεί είχε μεσημεριάσει. Συνεχίσαμε και με άλλες στάσεις αλλά αυτή τη φορά χωρίς επίσκεψη σε κάποιο μουσείο. Νωρίς το απόγευμα κάναμε την στάση για επίσκεψη στη Sagrada Familia.
Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:
- Δωρεάν ξενάγηση στη Βαρκελώνη, μοντέρνα συνοικία Εσάμπλε
- Το ταξίδι μου στη Βαρκελώνη
- Ξενάγηση στο Camp Nou, το γήπεδο της Barcelona
Σαγκράδα Φαμίλια (Sagrada Familia)
Το μεγαλύτερο όμως και πλέον πρωτότυπο έργο του Γκαουντί είναι η Σαγκράδα Φαμίλα (Sagrada Familia). Είναι το έμβλημα της πόλης, το γεμάτο συμβολισμούς εμπνευσμένους από τη φύση, η μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Καταλονίας στην Ισπανία.
Ο Αντόνιο Γκαουντί ανέλαβε την ανέγερση της Σαγκράδα Φαμίλια το 1883 και ήταν έργο ζωής γι αυτόν. Έζησε κυριολεκτικά εκεί μέσα, 16 ολόκληρα χρόνια σαν ερημίτης. Όταν πέθανε το 1926, τον πάτησε το τραμ, είχε ολοκληρώσει μόνο έναν πύργο από την πρόσοψη της Γεννήσεως. Ο Γκαουντί ενταφιάστηκε μέσα στον ναό και υπάρχει και η κρύπτη του. Το έργο συνεχίστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αρκετοί ακόμα πύργοι.
Η Σαγκράδα Φαμίλια έως και σήμερα
Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Οικογένειας (Σαγκράδα Φαμίλια) σήμερα έχει 2 προσόψεις. Την πρόσοψη της Γεννήσεως (είσοδος κατά την επίσκεψη στον ναό) και την πρόσοψη των Παθών (έξοδος από τον ναό). Θα κατασκευαστεί και η πρόσοψη της Δόξας.
Ο Ναός είναι από τους μεγαλύτερους του κόσμου και βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. Με το πέρασμα των χρόνων οι φιλοδοξίες του Γκαουντί “τιθασεύτηκαν και το σχέδιό του να έχει τροποποιηθεί, ωστόσο οι εργασίες που γίνονται για την ολοκλήρωσή έως σήμερα είναι εντυπωσιακές. Έχουν χτιστεί οκτώ από τα 12 καμπαναριά που θα συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους. Στην κορυφή τους υπάρχουν βενετσιάνικα μωσαϊκά. Εάν θέλετε να απολαύσετε τη θέα όλης της πόλης από ψηλά, δε έχετε παρά να ανεβείτε μόνο… 400 απότομα ελικοειδή πέτρινα σκαλοπάτια ενός από τους πύργους της Sagrada Familia που θα σας οδηγήσουν στην κορυφή. Δύσκολο, αλλά η απόφασή σας θα σας ανταμείψει!
Να σημειώσω εδώ πως ο Καθεδρικός της Ουλμ στη Γερμανία (Ulm Minster) θα χάσει τα πρωτεία ως ο έως σήμερα ψηλότερος στον πλανήτη (η κορυφή του καμπαναριού του φτάνει τα 161,53 μ.) όταν ολοκληρωθεί ο Ναός της Sagrada Familia στη Βαρκελώνη και θα τον ξεπεράσει σε ύψος ( 170 μ.) Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ: 2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας.
Πρόσοψη της Γέννησης
Στην πρόσοψη αυτή απεικονίζεται η γέννηση του Χριστού που την ολοκλήρωσε ο Γκαουντί και έχει σκηνές από την Γέννηση και την παιδική ηλικία του Χριστού. Είναι το πιο πλήρες τμήμα της εκκλησίας του Γκαουντί και ολοκληρώθηκε το 1904. Οι πόρτες συμβολίζουν την Πίστη, την Ελπίδα και την Φιλανθρωπία.
Αν και ο Ναός είναι ημιτελής η UNESCO την έβαλε στη λίστα με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με άλλα έξι μνημεία του Γκαουντί. Από το 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ έγινε βασιλική και μπορεί πλέον να τελεστεί εκεί η Θεία Λειτουργία και να την παρακολουθήσουν οι πιστοί.
Πρόσοψη των Παθών
Η άλλη πρόσοψη είναι καταθλιπτική. Ολοκληρώθηκε το 1980 και απεικονίζονται επάνω της τα πάθη του Χριστού, γι αυτό και λέγεται πρόσοψη των Παθών, με αυστηρές, γωνιώδεις και τρομακτικές μορφές.
Ο ναός λέγεται πως θα τελειώσει το 2026 και θα κτιστεί η πρόσοψη της Δόξας που θα απεικονίζεται σε αυτήν το θέμα της κρίσης των αμαρτωλών. Επίσης θα κτιστεί και ο κεντρικός πύργος πολύ υψηλότερος από όλους που θα περιβάλλεται από 4 μεγάλους πύργους, οι οποίοι θα συμβολίζουν τους Ευαγγελιστές. Σήμερα έχουν κτιστεί μόνο 8 πύργοι ενώ συνολικά στο τέλος θα είναι 12 πύργοι σύμφωνα με το σχέδιο. Εξαιρετικές είναι οι κορυφές τους που είναι καλυμμένες με βενετσιάνικα μωσαϊκά.
Το εσωτερικό του Ναού
Ακόμα κι αν κάποιος δεν θέλει να δει τον ναό από μέσα και να τον θαυμάσει μόνο απ’ έξω είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστεί. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο όμως να διαβάσει πληροφορίες για τις δυο εισόδους ώστε να μπορεί να δει τις διαφορές στην τεχνική αλλά και κάποιες λεπτομέρειες. Εμείς θέλαμε απεγνωσμένα να δούμε το εσωτερικό του ναού και δεν το μετανιώσαμε.
Skip the line εισιτήρια-ξενάγήσεις για την Sagrada familia
Βαρκελώνη: Familia με ακουστικό οδηγό.
Sagrada Familia: Sagrada Sagrada: Γρήγορη πρόσβαση και ξενάγηση
Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia): Εισιτήριο ταχείας διαδρομής με audio guide
Για τα audio guide καλό θα είναι να έχετε ακουστικά μαζί σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτά που είχαμε από το hop on hop off.
Το μέγεθος του ναού είναι εξωπραγματικό και σου δημιουργεί τρομερό δέος. Οι τεράστιοι κίονες ύψους 70 μέτρων υψώνονται γύρω σου σαν κοσμοί δέντρων. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς και προσωπικά ένιωσα λίγο άβολα. Δυσκολευόμουν να προχωρήσω αλλά και να δω όλα όσα ήθελα. Κρατούσαμε φωτογραφική και προσπαθούσα ταυτόχρονα να ακούσουμε από το audio guide ξενάγηση κάτι όμως που ήταν δύσκολο με τόσο κόσμο.
Μα ποιες φωτογραφίες; Είναι τέτοια τα μεγέθη που δεν μπορείς να βγάλεις όσα βλέπεις κι έτσι όπως θέλεις! Νομίζω το πιο δύσκολο είναι πως θέλεις να κοιτάς συνέχεια προς τα πάνω στο περίτεχνο ταβάνι του ναού ενώ περπατάς θαυμάζοντας την κάθε λεπτομέρεια και αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν έχει κόσμο.
Τα βιτρώ στα παράθυρα του ναού είναι τόσο ιδιαίτερα σχεδιαστικά και δημιουργούν με τα χρώματά τους ανάλογα με την ώρα της ημέρας ένα χρωματιστό ημίφως ου εντυπωσιάζει. Η καλύτερη ώρα είναι αργά το απόγευμα αλλά η ώρα της δύσης εξαρτάται από την εποχή.
Τα παράθυρα που είναι προσανατολισμένα προς την ανατολή διαθέτουν κρύα χρώματα, μπλε και πράσινα, που συμπίπτουν με τις πρώτες ώρες της ημέρας, οι οποίες είναι επίσης πιο κρύες. Στη συνέχεια, καθώς ο ήλιος προχωρά, τα παράθυρα μέσα από τα οποία εισέρχεται το φως είναι κόκκινοι και πορτοκαλί, γίνονται πιο ζεστοί όσο προχωρά η μέρα. Αυτό παρέχει ένα πολύ συμβολικό χρονικό διάστημα που αλλάζει καθώς προχωρά η μέρα και είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία.
Το μουσείο και το μέρος όπου έμενε ο Gaudi στον ναό.
Πίσω από το ιερό του ναού υπάρχει μουσείο της Sagrada familia με έπιπλα που σχεδίασε ο Γκαουντί και την κρύπτη του την οποία όμως δεν επισκεφθήκαμε. Ο Γκαουντί πέθανε 74 ετών και θάφτηκε στο παρεκκλήσι του Παναγία της Κάρμεν στην κρύπτη του ναού όπου εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια.
Μετά την επίσκεψή σας στο μουσείο και καθώς βγαίνετε από την πρόσοψη των παθών μην παραλείψετε να παρατηρήσετε την μεγάλη πόρτα που είναι σχεδιασμένη από τον γλύπτη Josep Maria Subirachs και έχει γραμμένη την Προσευχή του Κυρίου στην πόρτα σε περισσότερες από 50 γλώσσες.
Η πόρτα έχει ένα όμορφο κομμάτι συμβολισμού για το οποίο δεν είχα διαβάσει όταν πήγα: Αποδεικνύεται ότι, όπου βάζετε το χέρι σας για να ανοίξετε την πόρτα, τα γράμματα “A” και “G” τα αρχικά γράμματα του ονόματος Aντονι Gaudí, συμπίπτουν. Αυτό είναι πολύ ωραίο και είναι επίσης μια υπέροχη σύμπτωση. Όταν έγινε ο σχεδιασμός της πόρτας, η προσευχή του Κυρίου ήταν τυχαία διατεταγμένη σε διάφορες γλώσσες και συνέβη ότι, στο σημείο που ανοίγει η πόρτα, έπεσε ένα “Α” και ένα “Γ”.
Είσοδος με πρόσβαση στον πύργο
Σε περίπτωση που το θέλησετε μπορεί να ανέβετε και στους πύργους αλλά τότε θα πρέπει να κάνετε διαφορετική αγορά εισιτηρίου. Το ανέβασμα γίνεται με ασανσέρ αλλά το κατέβασμα με σκάλες.
Βαρκελώνη: Familia & προαιρετική επίσκεψη στον Πύργο (Πατήστε το link για να δείτε τι περιλαμβάνει)
Sagrada Familia: Γρήγορης πρόσβασης εισιτήριο και είσοδος στον πύργο (Πατήστε το link για να δείτε τι περιλαμβάνει)
Βγαίνοντας από τον ναό μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα γύρω από αυτόν και να επισκεφθείτε και το πάρκο που βρίσκεται ακριβώς αντίθετα από την έξοδο του ναού (τέρμα λεωφορείων). Θα βρείτε εκπληκτικά σημεία για φωτογράφιση.
Συνδυαστικά εισιτήρια για αξιοθέατα της Βαρκελώνης
Σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη με πολυφημισμένα αξιοθέατα θα βρείτε και συνδυαστικά εισιτήρα που συμφέρουν αν θέλετε να τα επισκεφθείτε όλα. Ψάξαμε και βρήκαμε τα οικονομικότερα ως την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου αυτού:
Συνδυαστικό εισιτήριο για πάρκο Γκουέλ και Σαγραδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη
Best of Barcelona Bundle (περιλαμβάνει πάρκο Guel, Σαγκράδα Φαμίλια, Casa Battlo και audio guide της πόλης)
Skip-the-line ticket for Gaudí Tour: Casa Batlló, Park Güell & Sagrada Família (+ ξεναγό και κάποιες μετακινήσεις)
Sagrada Família & Park Güell: Morning Entry Ticket & Guided Tour (πατήστε το link για αναλυτικές πληροφορίες)
Ο Antoni Gaudí είπε κάποτε ότι:
"Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έρθουν να επισκεφτούν τη Sagrada Família."
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι από 120 διαφορετικές χώρες έρχονται να μας επισκεφτούν. Θέλεις να είσαι ένας από αυτούς;
Η βόλτα με το hop on hop off είχε και συνέχεια…
Το κρύο ήταν τσουχτερό στο δυόροφο λεωφορείο hop on hop off Γενάρη μήνα αλλά ήμασταν καλά προετοιμασμένοι με τα σκουφιά, τα κασκόλ και τα γάντια μας. Ακόμα κι αν μπορούσαμε να μείνουμε στον κάτω όροφο τολμήσαμε και μέχρι τελευταία διαδρομή μείναμε σε αυτό και είδαμε ένα ακόμα μέγαλο μέρος της Βαρκελώνης που διαφορετικά δεν θα βλέπαμε με τα πόδια ούτε φυσικά με το μετρό! Νομίζω πως αυτός ο τρόπος ξενάγησης αν τον κάνεις σωστά και όχι μόνο ως μια διαδρομή είναι εξαιρετικός ειδικά αν πρόκειται για μεγαλουπόλεις.
Εξοικονόμηση χρημάτων για επίσκεψη σε περισσότερα αξιοθέατα
Ίσως εκ με μια φευγαλέα ματιά βλέποντας την τιμή οι κάρτες πόλεων μπορεί να σας φανούν ακριβές αλλά ανάλογα με τα αξιοθέτα που θέλετε να επισκεφτείτε και τις μέρες που θα μείνετε νομίζω πως συμφέρουν πραγματικά. Εμείς είχαμε πάρει κάποια κάρτα τότε που περιλάμβανε και το hop on και πολλά από τα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε. Επίσης συμφέρουσα όταν επισκεφθείτε την Βαρκελώνη και η κάρτα για τα ΜΜΜ αλλά και η διαδρομή με το express bus από και προς το αεροδρόμιο.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στα link που σας δίνουμε παρακάτω:
Κάρτα δημόσιων μεταφορών Hola Barcelona
Μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, μέσα μαζικής μεταφοράς + ηχητικός οδηγός πόλης
Barcelona Essentials Pass (περιλαμβάνει Σαγκράδα, πάρκο Γκουέλ, Κάρτα ΜΜΜ HOLA, audio guide)
Barcelona Card: 72 – 120 ώρες πρόσβαση σε μουσεία + δημόσιες συγκοινωνίες (δείτε στο λινκ τι περιλαμβάνει και βρείτε στις επιπλέον πληροφορίες αναλυτικά ποια αξιοθέατα/μουσεία είναι δωρεάν και ποια με έκπτωση)
Εισιτήρια για Barcelona Card Express: 48ωρη δημόσια συγκοινωνία + Εκπτώσεις σε εμπειρίες (δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει)
Barcelona Family Fun Pass (εάν ταξιδεύετε με παιδιά ή εφήβους)
Χάρτης
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.