ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν αρχίσει το σχολείο

    Την ανάρτηση αυτή την γράφω εκτός των άλλων και ως μια υπενθύμιση σε μένα ώστε να βάζω την υγεία μας και τον εαυτό μας πάνω απ΄ όλα και κυρίως πάνω απ’ όλα τα #backtoschool έξοδα. Όσες τσάντες και μολύβια και να πάρετε δεν συγκρίνετε με τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα παιδί πριν αρχίσει το σχολείο και κυρίως την άθληση. Ας το θέσω κι αλλιώς! Επειδή πολλές φορές ξεχνάμε τέτοιου είδους σημαντικά θέματα, ας δεσμευτούμε όλοι μας ότι θα θέσουμε την αρχή της σχολικής χρονιάς ως την περίοδο του ετήσιου ελέγχου των παιδιών μας. Τι λέτε, μπορούμε να το κάνουμε;

    Οι παρακάτω εξετάσεις είναι βασικά 5 αλλά σας έχω και 2 bonus στο τέλος. Όλα εξαρτώνται από το παιδί ή τα παιδιά σας και τις προτεραιότητες που έχετε με βάση την υγεία και το πρόγραμμα του. Καλό θα ήταν όμως να μην παραλειφθεί καμία!

    ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Αιματολογικές εξετάσεις

    Πριν κάνετε όοοολα τα παρακάτω και επειδή μπορούν να σας ζητηθούν, ζητήστε από τον παιδίατρο αρχικά να σας γράψει όλες τις απαραίτητες για την ηλικία του παιδιού σας αιματολογικές εξετάσεις αλλά και τα εμβόλια που πρέπει να κάνει. Να δείτε αν τους λείπει σίδηρος, βιταμίνη D, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον θυροειδή ή οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή. Μετά από τόση κρεπάλη και γλυκά του καλοκαιριού ας είμαστε σίγουροι και για το σάκχαρο αλλά και για τα τριγλυκερίδια! Σε περίπτωση που στα κορίτσια έρθει η πρώτη περίοδος καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

    Εμβόλια και επίσκεψη στον παιδίατρο

    Αφού λοιπόν πάρετε τα αποτελέσματα, κλείστε την επίσκεψη στον παιδίατρο ώστε να του κάνει τον απαραίτητο παθολογικό έλεγχο, να δει τις εξετάσεις του και να του κάνει τυχόν εμβόλια. Εννοείται ότι με αυτό τον τρόπο θα έχετε και μια ετήσια εικόνα για την ανάπτυξη του, όπως βάρος, ύψος κ.α.

    Καρδιολογικές εξετάσεις

    Όλοι όσοι πηγαίνετε τα παιδιά σας σε κάποια αθλητική δραστηριότητα είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο τους κάνετε κάποιον καρδιολογικό έλεγχο. Οι υπόλοιποι; Θα πρότεινα σε όλους τους γονείς να κάνουν ετήσιο έλεγχο στην καρδιά του παιδιού (ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς και έλεγχο αρτηριακής πίεσης) ώστε να δουν αν παρουσιάζει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

    Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν αρχίσει το σχολείο
    Τip: Εκτυπώστε ή αγοράστε μηνιαία ημερολόγια και γράψτε στα κουτάκια τα ραντεβού με τους γιατρούς ώστε να μην τα ξεχάσετε

    Οφθαλμολογικές εξετάσεις

    Κλασσική περίπτωση: Δεν βλέπω καλά τον πίνακα, μαμά! Ε, πείτε μου δεν το έχετε ακούσει στάνταρντ από κάποιο παιδί; Οπότε για να το γλυτώσουμε σε ταλαιπωρία και γκρίνια, ένας οφθαλμολογικός έλεγχος κυρίως για μυωπία ή αστιγματισμό είναι σημαντικός.

    Οδοντιατρικός έλεγχος

    Ωχ, ωχ, εδώ ξέρω ότι θα ακούσω πολλά ουφ και βαχ! Κι αν όχι από εσάς από τα παιδιά! Έλα μου ντε που είναι απαραίτητος. Τερηδόνα, πέτρα, σφραγίσματα ή ακόμα και ουλίτιδα καραδοκούν! Ευτυχώς με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί πολύ και τα παιδοδοντιατρεία και η κόρη μου ας πούμε “χαίρεται” όταν πηγαίνουμε γιατί παίρνει και δωράκι! Επίσης να μην ξεχάσετε τον έλεγχο και για τυχόν ανάγκη να βάλει το παιδί σιδεράκια μιας και πλέον δεν μιλάμε μόνο για το αισθητικό κομμάτι αλλά και το πρακτικό (καθαρή ομιλία και ενδεχόμενη μείωση σε άλλα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στο μέλλον).

    Διαβάστε περισσότερα:

    Bonus ιατρικές εξετάσεις

    Επίσκεψη στον ορθοπεδικό

    Κι εγώ και η Κατερίνα τα τελευταία 2 χρόνια έχουν σε ετήσια βάση τον έλεγχο των παιδιών καθώς από την πλευρά της Κατερίνας η Μαρία διαγνώστηκε με σκολίωση και στην περίπτωση μας η Μελίτα είχε ένα “πρόβλημα” στο πάτημα της πατούσας και έπρεπε να βάλει ειδικούς ορθοπεδικούς πάτους στα παπούτσια της. Οπότε το πάθημα μας έγινε μάθημα, και τώρα ο έλεγχος είναι πολύ συχνότερος απ’ ότι αν το είχαμε στο πρόγραμμα και το κάναμε κάθε χρόνο!

    Επίσκεψη στον δερματολόγο (έφηβοι)

    Ξέρω ότι μπορεί να μην το θεωρείτε απαραίτητο αλλά για πολλά παιδιά η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι καίριας σημασίας καθώς πρόκειται εκτός από θέμα αισθητικής και θέμα αυτοπεποίθησης μιας και η ακμή στην εφηβεία μπορεί να είναι πολύ επιθετική. Αν αντιμετωπίζει ακμή τότε πρέπει να το δείτε πολύ σοβαρά και να το βάλετε στην προτεραιότητά σας, αν όχι μπορείτε απλά να κάνετε στο παιδί έναν καθαρισμό ώστε να καθαρίσει το δέρμα του και να είναι πιο υγιές.

    Τώρα θα μου πείτε, γίνονται όλες αυτές οι ιατρικές εξετάσεις και οι επισκέψεις μέσα σε έναν μήνα και πόσο μάλιστα αν έχεις περισσότερα από 1 παιδί! Τα δίκια σας τα έχετε. Δύσκολο! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι τουλάχιστον να κλείσετε τα ραντεβού σας (φαντάζομαι ότι κάποια θα τα έχετε κάνει ίσως και τους προηγούμενους μήνες, όπως πχ. τον οδοντίατρο ή τον οφθαλμίατρο) μέσα σε διάστημα 2 μηνών, δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Όμως μην τα αφήσετε για μετά! Οργανωθείτε από νωρίς και κλείστε τα ραντεβού σας όλα από την αρχή ώστε να μην το αμελήσετε αργότερα.

    Εύχομαι όλων τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Πολύ ωραία και εμπεριστατωμένη ανάρτηση! Τα έβαλες όλα στη σειρά τα ιατρικά που χρειάζεται ένα παιδί. Τώρα απομένει στους γονείς να τα βάλουν και αυτοί στη δική τους σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών τους.

    2. Γεια σας ! Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο λεπτομερείς και διευκρινιστικές πληροφορίες που μας δώσατε! Θα μπορούσα να μάθω ονόματα επαγγελματιών που απευθυνθήκστε,π.χ.το όνομα του φυσικοθεραπευτή, αλλά και άλλων; Είμαστε στη Θεσσαλονίκη.Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης