Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το “Φιλί” του Κλιμτ

Μια από τις μέρες μας στη Βιέννη την αφιερώσαμε για να επισκεφθούμε το Ανάκτορο – Μουσείο Μπελβεντέρε (Belvedere). Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για το ίδιο το Ανάκτορο με τους θαυμάσιους εξωτερικούς του χώρους αλλά και για το Μουσείο με την εξαιρετική συλλογή πινάκων και έργων τέχνης από παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες που είναι εκτεθειμένοι σε αυτό. Είπαμε να ξεκινήσουμε νωρίς με την πρώτη φουρνιά των επισκεπτών γιατί είχαμε μάθει πως αργότερα γίνεται το αδιαχώρητο, ειδικά στις αίθουσες που βρίσκονται τα έργα του Αυστριακού καλλιτέχνη και ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ με το διάσημο έργο του το “Φιλί” να κλέβει την παράσταση.

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε είναι η έδρα της Αυστριακής Πινακοθήκης του Μπελβεντέρε. Στο Άνω Ανάκτορο εκτίθενται έργα από τον Μεσαίωνα μέχρι τις ημέρες μας, μία εντυπωσιακή συλλογή αυστριακής τέχνης. Στο Κάτω ανάκτορο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Πως θα πάτε στο Μουσείο Μπελβεντέρε της Βιέννης

Πήραμε το τραμ D από την οδό Karntner strasse και μπροστά από την Όπερα της Βιέννης κατεβήκαμε πολύ κοντά στο Ανάκτορο Μπελβεντέρε στη στάση Schloss Belvedere επί της οδού Prinz Eugen strasse 27.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη

Είχαμε κλείσει τα skip the line εισιτήρια μέσω του Ανθομέλι και της εξειδικευμένης πλατφόρμας Get Your Guide, ήδη από την Ελλάδα. Σας προτείνω να κάνετε και εσείς το ίδιο για να μην έχετε το άγχος αλλά και για να αποφύγετε τη μεγάλη ουρά αναμονής στα εκδοτήρια και στη συνέχεια στη σειρά κατά την είσοδό σας στο μουσείο. Αν όμως δεν έχετε προνοήσει για αυτό, το πωλητήριο των εισιτηρίων βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του Μουσείου. Δίπλα του υπάρχει και ένα κατάστημα με είδη δώρων, που όπως πολλοί επισκέπτες έτσι και εσείς μην ξεχάσετε να πάρετε ως αναμνηστικό δώρο τουλάχιστον ένα μαγνητάκι το «Φιλί» του Κλιμτ για να σας μείνει αξέχαστη η επίσκεψή σας.

Skip the line εισιτήρια για το μουσείο Belvedere.

Τα παραπάνω εισιτήρια περιλαμβάνουν είσοδο σε διάφορους χώρους της γκαλερί Belvedere. To Upper Belvedere και το Belvedere 21 μπορούν επίσης να επιλεγούν αν το θέλετε εξτρά. Έχουν δωρεάν ακύρωση και δεν χρειάζονται εκτύπωση. Μπορείτε να τα δείξετε απ’ ευθείας από το smartphone σας.

Το Ανάκτορο-Μουσείο Μπελβεντέρε και το
Το Μουσείο Μπελβεντέρε, πρώην ανάκτορα είναι η καλύτερη επιλογή να τα επισκεφθείτε ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να πάτε στα ανάκτορα Σενμπρούν, γιατί εδώ βρίσκεται η υπέροχη συλλογή πινάκων του Γκούσταβ Κλιμτ

Ξεναγηθείτε μέσα από την ανάρτηση του Ανθομέλι : Τα ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη (Schloss Schonbrunn)

Το ανάκτορο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και η μετατροπή του σε Μουσείο

Το ανάκτορο Μπελβεντέρε ήταν η θερινή έπαυλη του πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας και χτίστηκε στα 1712-1723. Ο Πρίγκηπας Ευγένιος είχε αγοράσει ένα οικόπεδο έξω από το κέντρο της Βιέννης το 1697 για να κτίσει μια εξοχική κατοικία. Είχε αμειφθεί πλουσιοπάροχα από τον τότε αυτοκράτορα Λεοπόλδο για την ανδρεία του στη μάχη κατά των Οθωμανών και έτσι ξεκίνησε η ανέγερση της κατοικίας του. Πρώτα κατασκευάστηκε το Κάτω Belvedere και μετά από 5 χρόνια το Άνω Belvedere.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε άνοιξε τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά το 1781 και έγινε έτσι ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του κόσμου. Στα χρόνια μας φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και είναι η Πινακοθήκη της Βιέννης (Österreichische Galerie Belvedere).

Και τα δύο μπαρόκ ανάκτορα διακοσμήθηκαν και φιλοτεχνήθηκαν από ξακουστούς καλλιτέχνες εκείνης της εποχής. Μεταξύ των δύο κτιρίων διαμορφώθηκε ένας μεγαλοπρεπής κήπος με τον Πορτοκαλεώνα και κήπους σε γαλλικό στυλ, που υπάρχει έως και σήμερα και συνδέει τα δύο Ανάκτορα. Όταν το 1736 πέθανε ο Πρίγκηπας Ευγένιος, επειδή δεν είχε παιδιά, το ανάκτορο το κληρονόμησε η ανιψιά του Βικτόρια, κόρη του αδελφού του.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Το Μουσείο Μπελβεντέρε. Η ονομασία Belvedere σημαίνει ωραία θέα ή μέρος με ανοικτό ορίζοντα

Το 1752 αγόρασε το ανάκτορο η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία και για πρώτη φορά ανοίχτηκε το 1770 στο γάμο της κόρης της Μαρίας Αντουανέτας με τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου, τον μετέπειτα βασιλιά Λουδοβικο ΙΣΤ‘. Στην τελετή δόθηκε ένας μεγαλοπρεπέστατος χορός μεταμφιεσμένων με 16.000 καλεσμένους! Το 1776 η Μαρία Θηρεσία και ο γιος της, που αργότερα έγινε ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β’ των Αψβούργων αποφάσισαν να μεταφέρουν την ιδιωτική πινακοθήκη τους στο Άνω Μπελβεντέρε. Ήθελαν η συλλογή τους, που μέχρι τότε στεγαζόταν στο παλάτι της Βιέννης (Hofburg), να ανοίξει στο κοινό και αυτό έγινε χάριν στις καινοτόμες ιδέες που είχε ο Ιωσήφ.

Διαβάστε τις αναρτήσεις για την πόλη της Βιέννης και ξεναγηθείτε:

Ταξίδι στη Βιέννη. Αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου και Βιέννη

Ένας πλήρης οδηγός ξενάγησης της πόλης

Μουσείο Μπελβεντέρε. Άνω Μπελβεντέρε

Το Άνω Μπελβεντέρε είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κτήριο και δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του κήπου. Σε αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε και τα διαμερίσματα του Πρίγκηπα Ευγένιου καθώς και το παρεκκλήσι που προσευχόταν (με extra εισιτήριο). Οι συλλογές Αυστριακής Τέχνης στο Μουσείο Μπελβεντέρε που εκτίθενται και φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας έρχονται σε τέλεια αντίθεση με την μπαρόκ αίγλη της πριγκιπικής έπαυλης. Εξαιρετικοί πίνακες, υπάρχουν στον όροφο που έχει κυρίως Klimt και Schiele αλλά και στον όροφο που έχει τους ρεαλιστές ζωγράφους. Στην πινακοθήκη υπάρχουν εξαιρετικά έργα πολλών καλλιτεχνών, όπως και ένα έργο του Vincent van Gogh.

Τα παλάτια Άνω και Κάτω Μπελβεντέρε, με τους εντυπωσιακούς κήπους τους, είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε ξεχωρίζει βέβαια η συλλογή του Αυστριακού  ζωγράφου της “Απόσχισης” του Gustav Klimt (Γκούσταβ Κλιμτ). Ευτυχώς, είχαμε μπει στο μουσείο νωρίς και μπορέσαμε να δούμε και να θαυμάσουμε τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου πριν φτάσουν οι ορδές των τουριστών που κατέφθαναν είτε μόνοι είτε με τα τουριστικά πρακτορεία. Ο μεγαλύτερος συνωστισμός γινόταν μπροστά στο πιο διάσημο πίνακα του Κλιμτ «Το Φιλί» που αποτελεί και σύμβολο της σύγχρονης Βιέννης.

Εισιτήρια skip the line για το Άνω Μπελβεντέρε (δες το διάσημο ‘Φιλί’ του Gustav Klimt, στο μεγαλοπρεπές Μουσείο Μπελβεντέρε). Περιλαμβάνει είσοδο στο Μουσείο Μπελβεντέρε, πρόσβαση στη μόνιμη συλλογή και στη μαρμάρινη αίθουσα.

Ο ζωγράφος Gustav Klimt (Γκούσταβ Κλιμτ)

Ο Γκούσταφ Κλιμτ γεννήθηκε στο Μπάουμγκαρτεν, κοντά στην πόλη της Βιέννης το 1862. Ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της Άννας Φίνστερ. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και για τα επόμενα χρόνια μελέτησε την τέχνη του ψηφιδωτού και της νωπογραφίας. Το 1880 ανέλαβε την πρώτη του παραγγελία μαζί με τον αδελφό του Ερνστ που αφορούσε πίνακες και διακοσμητικές τοιχογραφίες οροφής σε μέγαρα της Βιέννης.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Ζωγραφική διακόσμηση του Μουσείου Ιστορίας Τέχνης στη Βιέννη από τον ζωγράφο Γκούσταβ Κλιμτ

Σύντομα ο Κλιμτ άρχισε να καθιερώνεται. Το 1888 ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής για τη συνεισφορά του στην τέχνη, ενώ για τις τοιχογραφίες του στο Burgtheater, το Θέατρο της Βιέννης, του δόθηκε το Αυτοκρατορικό Βραβείο. Η ζωγραφική του Κλιμτ είναι ξεχωριστή και καινοτόμος καθώς ο καλλιτέχνης συνδυάζει την τέχνη της Αρτ Νουβό με σύμβολα και διάφορα στοιχεία από την μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία διακοσμώντας τους πίνακές του με φύλλα χρυσού και αργύρου.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Μουσείο Μπελβεντέρε. Τοπίο. Ζωγραφική του Γκούσταβ Κλιμτ

Υπέστη σκληρή κριτική και πολλές φορές αποδοκιμασία για τα έργα του στα οποία κυριαρχεί απροκάλυπτα ο ερωτισμός. Τα θεώρησαν προκλητικά για την εποχή του! Στα περισσότερα έργα του ο Κλιμτ ζωγραφίζει γυναίκες, ενώ ο άνδρας απουσιάζει δίνοντας σε αυτές ένα φόρο τιμής «στην αγαθή αλλά και λάγνα φυλή των υπερευαίσθητων». Την ίδια περίοδο ο Κλιμτ ζωγραφίζει την προσωπογραφία της Αντέλε Μπλοχ-Μπάουερ I, (1907) που είναι και ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής όταν πουλήθηκε το 2006.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Μουσείο Μπελβεντέρε. Adelei Bloch-Bauer I (1907). Στον πίνακα αυτό του Γκούσταβ Κλιμτ ξεχωρίζουν τα αιγυπτιακά μάτια και τα μυκηναϊκά μοτίβα που συχνά χρησιμοποιούσε στη ζωγραφική του.

Ο πίνακας “Το Φιλί” του Γκούσταβ Κλιμτ στο Μουσείο Μπελβεντέρε της Βιέννης

Στα κορυφαία και πιο δημοφιλή έργα του ανήκει ο πίνακας «Το Φιλί» (1907-08) που επαινέθηκε από το κοινό και τους κριτικούς και εκπροσωπεί τη “χρυσή περίοδο της ζωγραφικής του”, αλλά και τα έργα του Ιουδήθ I και Ιουδήθ II που λέγεται πως απεικονίζεται η ερωμένη του.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Μουσείο Μπελβεντέρε. «Το Φιλί» 1907-1908, Λάδι σε μουσαμά, 180 x 180 εκ., Österreichische Galerie Belvedere

Τον Ιανουάριο του 1918 μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Γκούσταβ Κλιμτ έμεινε παράλυτος από τη δεξιά πλευρά του σώματός του. Πέθανε τον επόμενο μήνα. 

Οι κήποι στο Μουσείο Μπελβεντέρε

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε από το Άνω Μπελβεντέρε έως το Κάτω Μπελβεντέρε μεσολαβεί ένας πανέμορφος καταπράσινος κήπος. Ο κήπος είναι σχεδιασμένος σε 3 επίπεδα. Το χαμηλότερο μέρος είναι αφιερωμένο στον τόπο των Τεσσάρων Στοιχείων, το κεντρικό στον Παρνασσό και το ψηλότερο στον Όλυμπο. Τόσο οι κήποι όσο και η λίμνη είναι μοναδικής ομορφιάς. Το μεγάλο σιντριβάνι στη μέση της λίμνης είναι ένα κόσμημα καθώς και οι σειρές αγαλμάτων που απεικονίζουν σφήκες και άλλα μυθικά πλάσματα. Στην επίσκεψή σας στο Μουσείο Μπελβεντέρε αξίζει να κάνετε μια ευχάριστη βόλτα στους κήπους του που θα τους χαρείτε και θα τους απολαύσετε.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Μουσείο Μπελβεντέρε. Οι θαυμάσιοι κήποι που βρίσκονται μεταξύ των δύο ανακτόρων Belvedere

Πριν φύγετε από τη Βιέννη μην αμελήσετε να διασκεδάσετε και στο: Πράτερ (Prater) το διάσημο λούνα παρκ της Βιέννης

Μουσείο Μπελβεντέρε. Κάτω Μπελβεντέρε

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε η πτέρυγα του Κάτω Μπελβεντέρε είναι πολύ λιγότερο φανταχτερά ως κτήριο και φιλοξενεί το Μουσείο Τέχνης Μπαρόκ. Επίσης εδώ θα βρείτε πίνακες  και αγάλματα καλλιτεχνών του 17ου και 18ου αιώνα από τη Βιέννη. Συγκεκριμένα εδώ εκτίθενται έργα τέχνης των ζωγράφων και γλυπτών της Χρυσής εποχής της Βιέννης από το 1683 έως το 1780.

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε υπάρχει και το κτίριο Ορανζερί, που αρχικά χρησίμευε για να προστατεύει τα ευαίσθητα φυτά από το χειμώνα και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης. Περιλαμβάνει μερικά από τα αριστουργήματα της γοτθικής και της αναγεννησιακής ζωγραφικής και γλυπτικής.

Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το
Στο Κάτω Belvedere βρίσκεται το μπαρόκ τμήμα, ενώ η τέχνη του 19ου και 20ου αιώνα παρουσιάζεται στο Άνω.

Διαβάστε την ανάρτηση και επιλέξτε μια από τις οδικές διαδρομές που σας ταιριάζει: 4 οδικές διαδρομές από Ελλάδα προς Αυστρία

Μουσείο Μπελβεντέρε. Το Belvedere 21 (21er Haus)

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε υπάρχει και το Belvedere 21 που είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης. Το «21er Haus» όπως ονομάζεται είναι ένα κτίριο μοντέρνο κατασκευασμένο από χάλυβα και γυαλί και βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Το Μουσείο «21er Haus» έχει επίκεντρο την Αυστριακή τέχνη του 20ου και του 21ου αιώνα.

Skip the line ειστιήρια για το Μουσείο Μπελβεντέρε 21 το οποίο περιλαμβάνει και πρόσβαση στις εκθέσεις. Εξερευνήστε τον Κήπο Γλυπτικής και παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ τέχνης στον κομψό κινηματογράφο Blickle Kino της δεκαετίας του 1950.

Εάν θέλετε να δείτε και τα τρία μουσεία πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να απολαύσετε τους πίνακες αλλά και να περάσετε ευχάριστα μέσα σε όλο το κτιριακό συγκρότημα. Περπατήστε στους εξωτερικούς κήπους, βγάλτε φωτογραφίες πιείτε το καφεδάκι και απολαύστε το βιεννέζικο γλυκό στο όμορφο μπιστρό του χώρου. Είναι σίγουρο πως θα φύγετε μετά από την ξενάγησή σας με ένα χαμόγελο στα χείλη έχοντας θαυμάσει και εσείς από κοντά το πιο διάσημο ζωγραφικό δημιούργημα το «Φιλί» του  Κλιμτ που μέχρι τότε το βλέπατε μόνο σε πόστερ ή παζλ.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα όμορφες ταξιδιωτικές εμπειρίες

Με αγάπη

μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

Pin it for later

Στο Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη υπάρχει ο πίνακας"Το Φιλί" του ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ όπως και πίνακες ζωγραφικής της Αυστριακής Τέχνης

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Μαμά Μαρία

Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης. Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog Anthomeli.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments