ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας

  Στο τελευταίο ταξίδι μας στη Βενετία αποφασίσαμε επιτέλους να γνωρίσουμε και τα δύο όμορφα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο. Βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και είχαμε διαβάσει πως είναι πανέμορφα. Το Μουράνο είναι μια μικρή Βενετία. Αποτελείται από μικρά νησάκια που χωρίζονται με στενά κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Είναι παγκοσμίως γνωστό για την παράδοσή του στην παραγωγή  κρυστάλλων, τα ονομαστά μουράνο. Αυτά τα γυάλινα αριστουργήματα τα φτιαγμένα από τα έμπειρα χέρια υαλουργών, στιγματίζουν το νησί. Γιαυτό έχει χαρακτηριστεί, ως η πατρίδα του φυσητού γυαλιού. Το Μπουράνο είναι ένα μικρό χρωματιστό νησάκι με μόνο τρία κανάλια και πέντε γειτονιές. Τα σπίτια του είναι όλα βαμμένα με έντονα χρώματα  και έχει παράδοση στην χειροποίητη δαντέλα.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Το νησί Μουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας

  Ελάτε μαζί μου να πάρουμε το βαπορέτο από τη Βενετία και να κάνουμε  μια βόλτα για να τα γνωρίσουμε. Η θαλάσσια διαδρομή είναι ο μόνος τρόπος μεταφοράς για να τα επισκεφθείτε.

  Μουράνο, το νησί του φυσητού γυαλιού

  Πήραμε το πλοίο που πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια στα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο, από την Piazzale Roma της Βενετίας. Είχαμε προβλέψει να κόψουμε εισιτήρια τριών ημερών κατά την παραμονή μας στη Βενετία. Μετά από μια υπέροχη θαλασσινή διαδρομή φτάσαμε πρώτα στο νησί Μουράνο. Με το που κατεβήκαμε από το πλοίο η όλη ατμόσφαιρα μας θύμισε την ατμόσφαιρα ενός χωριού, όσον αφορά τις υποδομές του. Οι τουρίστες όμως, που ήταν πάρα πολλοί και του έδιναν έναν τόνο κοσμοπολίτικο.

  Από το Ticketbar και το Ανθομέλι:

  Hop-on Hop-off κρουαζιέρα στη Βενετία με πρότελευταία στάση στο Μουράνο για 24 ή 48 ώρες. Τα παιδιά κλείνουν με χαμηλότερη τιμή!  Booking.com

  Είχαμε αποφασίσει να  επισκεφθούμε  το Μουράνο, γιατί θέλαμε να δούμε από κοντά αυτό το όμορφο νησάκι της λιμνοθάλασσας της Βενετίας. Επίσης γιατί θέλαμε  να παρακολουθήσουμε τους ειδικούς τεχνίτες- υαλουργούς που  φυσούν το γυαλί και κατασκευάζουν πραγματικά  έργα τέχνης. Με την τέχνη τους μετατρέπουν τα κομμάτια του γυαλιού σε μινιατούρες, άνθη, βάζα, κοσμήματα, χάντρες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο! Πώς από μια μικρή φλόγα και λεπτές ράβδους γυαλιού μέσα από τα επιδέξια  χέρια του τεχνίτη δημιουργούνται αυτά τα υπέροχα διακοσμητικά που είναι παγκοσμίως γνωστά, ως κρύσταλλα Μουράνο. 

  Το εργαστήριο υαλουργίας είναι ανοικτά για το κοινό.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Τα Μουράνο κηροπήγια που αγοράσαμε στο ταξίδι μας.

  Παλαιά οι τεχνίτες κατασκεύαζαν γυάλινες χάντρες και καθρέπτες και πολυελαίους. Αργότερα πιο σύνθετα αντικείμενα. Ως σήμερα όμως χρησιμοποιούν ακόμα παλιές μεθόδους σε συνδυασμό και με νέες  για την κατασκευή των αντικειμένων τους.  Έτσι, η αρχαία τέχνη του φυσητού γυαλιού συνεχίζει την παράδοση στο ήσυχο αυτό νησάκι στο βόρειο άκρο της Ιταλίας. Σήμερα τα αυθεντικά κρύσταλλα Μουράνο, για να ξεχωρίζουν από τις απομιμήσεις, φέρουν πιστοποιημένο σήμα γνησιότητας. 

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Το Μουράνο είναι ένα νησί γεμάτο τουρίστες να απολαμβάνουν την ομορφιά του

  Κατά την ξενάγησή μας στο εργαστήριο υαλουργίας μάθαμε πως από το 1291 έχουν μεταφερθεί  στο νησί όλοι οι φούρνοι από τη Βενετία. Αυτό το κάνανε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Βενετία, αλλά και για να προφυλαχθούν οι Βενετσιάνοι από τις  βλαβερές συνέπειες του καπνού. Οι κάτοικοι του Μουράνο ανταμείφθηκαν γιαυτό με πολλά προνόμια. Μεταξύ άλλων παντρεύονταν και με θυγατέρες πλούσιων οικογενειών από τη Βενετία. Ήταν δε τόσα μεγάλα τα κέρδη της Βενετίας, ώστε δια νόμου απαγόρευαν τους νησιώτες υαλουργούς να φεύγουν από τον τόπο τους.

  Διαβάστε στο Ανθομέλι και ξεναγηθείτε στη Βενετία και το Μεγάλο κανάλι της: Βενετία η βασίλισσα των νερών

  Κάντε και μια κρουαζιέρα μαζί μας στη λίμνη Γκάρντα διαβάζοντας την ανάρτηση: Η Λίμνη Garda και τα θεματικά πάρκα της

  Αραδιασμένα πολλά και όμορφα καταστήματα γεμάτα με γυάλινα αριστουργήματα τραβούσαν τα βλέμματα όλων μας. Φυσικά δεν παραλείψαμε να αγοράσουμε και  τα μικροδώρα μας. Μας έκαναν εντύπωση και οι χαρακτηριστικές βενετσιάνικες λιχουδιές που βλέπαμε στις βιτρίνες τους. Μάθαμε πως είναι τα μπισκότα  Buranelli. Είναι ένα πολύ όμορφο δώρο να πάρετε από το Μουράνο. Τα τοποθετούν μέσα σε γυάλινα βάζα, οπότε έχετε ως ανάμνηση και τα μπισκότα, αλλά και το βάζο Μουράνο.

  Το Μουράνο και το Μπουράνο φημίζονται για τα βουτυρένια μπισκότα τους.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Γεφυρούλες τοξωτές ενώνουν τις δυο όχθες των καναλιών
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Να και ένα Βενετσιάνικο κτίριο ανάμεσα στα άλλα

  Περπατώντας κατά μήκος του καναλιού τα χρωματιστά σπίτια του νησιού μας τράβηξαν αμέσως την προσοχή. Στις βάρκες μέσα στο κανάλι πουλούσαν λαχανικά και φρούτα στους περαστικούς και στους ντόπιους. Μια πλωτή γραφική και πολύχρωμη αγορά! Μέσα από κανάλια και γεφυρούλες φτάσαμε έως και τον φάρο του νησιού. Πολλές ομορφιές έκρυβαν οι γειτονιές αυτές. Γινόταν όμως ακόμα ομορφότερες καθώς ξεπρόβαλαν ανάμεσά τους και γυάλινες δημιουργίες φτιαγμένες από χέρια τεχνιτών του νησιού.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Ένα έργο τέχνης από μουράνο από τα χέρια των υαλουργών του νησιού κοσμεί μια πλατεία του Μουράνο
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Ο φάρος του νησιού

  Από τη Βενετία μπορείτε να “πεταχτείτε” και έως τη Βερόνα. Διαβάστε εδώ: Βερόνα, η πόλη του έρωτα

  Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο περιπλανώμενοι στα όμορφα γραφικά δρομάκια και καταλήξαμε στην καρδιά του Μουράνο. Σε μια γωνία έστεκε ο παλιός πύργος του ρολογιού που ερχόταν σε τέλεια αντίθεση με το θαυμάσιο μοντέρνο δημιούργημα από γυαλί.  Οι μπλε ακτίνες του έλαμπαν κάτω από το φως του μεσημεριού. Εμείς θαυμάσαμε από κοντά όλες του τις λεπτομέρειες βγάζοντας πάμπολλες φωτογραφίες.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Δεν θα μπορούσε η κεντρική πλατεία του Μουράνο να μην έχει ένα τέτοιο καλλιτεχνικό έργο μουράνο!!!

  Το καραβάκι είχε ήδη φτάσει στη στάση του μικρής αποβάθρας. Ανεβήκαμε για άλλους προορισμούς, αφήνοντας το κουκλίστικο νησάκι του Μουράνο γεμάτοι από εμπειρίες και όμορφες εικόνες Το δρομολόγιο έγραφε Μουράνο – Μπουράνο.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Αποχαιρετώντας το όμορφο νησάκι Μουράνο που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.


  Επισκεφτείτε τα νησιά Murano, Burano και Torcello από τη Βενετία οργανώνοντας μία ημερήσια εκδρομή μέσω του Ανθομέλι και της πλατφόρμας Tiqets με μόνο 20 ευρώ/άτομο! 

  Ρίξτε μια ματιά και εδώ: 

   

  Μπουράνο, το νησάκι με τα χρωματιστά σπίτια

  Το βαπορέτο γεμάτο τουρίστες, διέσχιζε τα ήσυχα νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας. Σε πολύ λίγο φτάσαμε στο μικρό λιμανάκι του νησιού Μπουράνο. Η απόσταση από τη Βενετία είναι μόλις 7 χιλιόμετρα. Όμως λόγω των πολλών στάσεων που κάνει το καραβάκι της γραμμής θα κάνετε περίπου 45 λεπτά για να φτάσετε. Το Μουράνο και το Μπουράνο είναι από τα πιο γραφικά νησιά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας. Το δε Μπουράνο είναι διάσημο για τα χρωματιστά σπίτια του και τις χειροποίητες δαντέλες.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Το λιμανάκι του Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Με το καραβάκι της γραμμής φτάσαμε στο Μπουράνο

  Το Μπουράνο και το Μπουράνο είναι τουριστικοί προορισμοί όσων επισκέπτονται τη Βενετί. Το Μπουράνο δεν το βρήκαμε όμως υπερβολικά γεμάτο. Σε αντίθεση με τη Βενετία που υπάρχουν ώρες που απλά δε μπορούσαμε να περπατήσουμε από τον πολύ κόσμο στα δρομάκια της. Το Μπουράνο είναι το πιο ζωντανό νησί της λιμνοθάλασσας. Όμως είναι συγχρόνως και το πιο ήρεμο, γιατί στο νησί δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, ούτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε φυσικά αυτοκίνητα. Είναι πολύ μικρό και θα μπορούσαμε να το περπατήσουμε όλο μέσα σε μισή ώρα. Εμείς όμως σταματούσαμε συνέχεια για να αποτυπώσουμε την ομορφιά του στις φωτογραφίες μας.

  Όλο το νησί είναι πέντε γειτονιές, τρία κανάλια και καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από σπίτια χωρίς πάρκα.

  Το θέαμα που αντικρίζαμε μας έκανε να μη θέλουμε να τελειώσει ο περίπατός μας. Τριγυρνούσαμε στις γειτονιές του ξανά και ξανά. Ξεχάσαμε πως είχαμε ζήσει τις προηγούμενες μέρες μέσα στην πολυκοσμία της Βενετίας. Τώρα ήταν σαν να βρισκόμασταν σε ένα ψαροχώρι κάπου μακριά, σε μια άλλη χώρα. Τόσα χρώματα συγκεντρωμένα δεν μας είχε τύχει να ξαναδούμε σε καμιά άλλη πόλη του κόσμου! Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και έκανε τα χρωματιστά σπιτάκια του να φαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά και παραμυθένια.

   Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Η βόλτα μας στα κανάλια ήταν μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Όμορφο μαγαζάκι με μικροαντικείμενα που και μόνο από την εικόνα του την εξωτερική σου κάνει όρεξη να μπεις μέσα.

  Όλα τα σπίτια του Μπουράνο είναι βαμμένα με έντονα χρώματα σε πράσινο, κίτρινο, μωβ, ροζ, κόκκινο χρώμαλο το σκηνικό που δημιουργείται είναι πραγματικά παραμυθένιο! Σεργιανίσαμε στα πολύχρωμα στενά και πεντακάθαρα  δρομάκια με τις απλωμένες μπουγάδες στα παράθυρά τους. Μυρίσαμε τα ολάνθιστα λουλούδια τους στις γλάστρες μπροστά στις πόρτες τους και περπατήσαμε στα κανάλια  με τις αραγμένες χρωματιστές βάρκες τους. Όλα ήταν τόσο όμορφα!  Και αυτός ο μεσημεριάτικος ήλιος τα έκανε να  φαίνονται ακόμα ομορφότερα, καθρεφτίζοντάς τα μέσα στο νερό των καναλιών!  

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Τα σπίτια σχεδόν είναι όλα ίδια. Στο μόνο που διαφέρουν οι τα χρώματα!
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Μια καθημερινότητα των κατοίκων με τις μπουγάδες τους απλωμένες μπροστά στα σπίτια τους.

  Εδώ βέβαια να σας πω πως οι κάτοικοι του Μπουράνο, δεν θα μπορούσαν από μόνοι τους να κρατήσουν αυτή την όμορφη εικόνα του τόπου τους. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν τη βοήθεια του κράτους. Όποιος θέλει να βάψει το σπίτι του εξωτερικά, δεν επιλέγει μόνος του την απόχρωση. Ζητάει με αίτησή του από τις αρχές ποιο  χρώμα να χρησιμοποιήσει. Αυτές με τη σειρά τους του υποδεικνύουν τα χρώματα που επιτρέπονται στη δική του γειτονιά.

  Η συνήθεια να βάφουν τα σπίτια τους με έντονα χρώματα και διαφορετικά το καθένα  ξεκίνησε από πολύ παλιά. Όταν οι νοικοκυραίοι ψαράδες φεύγανε για τις ψαριές τους κάναμε μέρες να ξαναγυρίσουν. Θέλανε όμως, όταν επέστρεφαν να μπορούν να διακρίνουν από μακριά τα σπίτια τους που τα σκέπαζε η ομίχλη της λιμνοθάλασσας. Γιαυτό βάφανε τα σπίτια τους με ένα χρώμα έντονο. Αυτό το θέαμα που είχαν δημιουργήσει επί χρόνια τους άρεσε και έτσι τη συνήθεια των χρωματιστών σπιτιών την διατήρησαν έως και σήμερα.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Οι κάτοικοι του νησιού ζουν μια ήρεμη ζωή, χωρίς αυτοκίνητα και όλους τους τουρίστες το βράδυ να φεύγουν από το νησί τους.
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Ακόμα και οι βαρκούλες τους είναι πολύχρωμες!

  Το Μπουράνο όμως είναι διάσημο και για τις χειροποίητες δαντέλες του. Η παράδοση αυτή κρατάει από πολύ παλιά. Παρόλο που τώρα πλέον έχουν μπει στη ζωή μας οι μηχανές, πολλές γυναίκες στο νησί κάνουν ακόμα υπέροχες δαντελένιες δημιουργίες με τα χέρια τους. Στη μικρή γραφική αγορά τους οι δαντέλες τους κρέμονταν έξω από τα μαγαζάκια, προς πώληση. Όμως τις βλέπαμε να στολίζουν και τα παράθυρα των σπιτιών τους.

  .Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Δεν θα μπορούσαν τα παράθυρα των σπιτιών του Μπουράνο να μην έχουν κουρτίνες από δαντέλα αφού το νησί είναι διάσημο για τις χειροποίητες δαντέλες.

  Το Μουράνο και το Μπουράνο είναι γνωστά για τα παραδοσιακά μπισκότα βουτύρου. Κατά την παράδοση στο νησί του Μπουράνο τα μπισκότα αυτά τα έφτιαχναν οι γυναίκες των ψαράδων, πριν εκείνοι φύγουν για ψάρεμα που διαρκούσε μέρες. Ονομάζονται Bussolà και έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα που παραπέμπει στο γράμμα S.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας 24

  Σε ένα όμορφο σπίτι με τα λουλούδια στα παράθυρα μπροστά στο κανάλι οι πίνακες μιας Μιλανέζας ζωγράφου μας τράβηξαν την προσοχή. Είχε μετατρέψει το μικρό χρωματιστό σπιτάκι σε γκαλερί. Φυσικά εμείς δεν παραλείψαμε να την επισκεφθούμε και να αγοράσουμε μια δημιουργία της. Φυσικά η φωτογραφία του Χρήστου με τη “συνάδελφο” ζωγράφο ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάμνηση της στιγμής εκείνης.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Η καλλιτέχνης ζωγράφος από το Μπουράνο μαζί με τον Χρήστο

  Όλο το νησί είναι πραγματικά σαν μια ζωγραφιά! Όλες οι φωτογραφίες που βγάλαμε θα μπορούσαν να γίνουν καρτ ποστάλ ή ακόμα και να τις κάνουμε πίνακες ζωγραφικής! Εμείς το απολαύσαμε πραγματικά, γιατί είναι ρομαντικό, γραφικό, κουκλίστικο, παραμυθένιο. Ένα μικρό νησάκι με τόσα έντονα χρώματα που δεν είχαμε δει πουθενά αλλού!

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Όλα τα σπίτια του Μπουράνο είναι βαμμένα με έντονα χρώματα  Booking.com

  Όμορφο γραφικό, πολύχρωμο, ξεχωριστό Μπουράνο, ακόμα και τώρα που σε ξαναφέρνω στη μνήμη μου σε νοσταλγώ!

  Εάν και εσείς βρεθείτε  στη Βενετία σας συστήνω ανεπιφύλακτα να μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αυτά τα δύο όμορφα νησάκια. Το Μουράνο και Μπουράνο. Θα σας αφήσουν τις ομορφότερες ταξιδιωτικές αναμνήσεις.

  Μουράνο και Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  Μπουράνο, πόσο θα ήθελα να ξαναέρθω!!!

  Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι και άλλους προορισμούς στην Ιταλία:


  Σας φιλώ και σας περιμένω και πάλι να ταξιδέψουμε μαζί και σε άλλους προορισμούς.

  μαμά Μαρία 

  Pin for later 

  murano_burano_pinterest

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αχ μαμά Μαρία κάθε φορά που διαβάζω για ένα ταξίδι σου ζηλεύω….
   …..και σημειώνω άλλον έναν προορισμό που θέλω/πρέπει να πάω!!!

  2. Μα αυτό θέλω να σε κάνω να… ζηλέψεις και κάποια στιγμή να κάνεις και ένα ταξιδσκι όποτε το προγραμματίσεις. Ξέρεις Ευθυμια γράφω από χόμπυ για τα ταξίδια μας τα οποία πλαισιώνω με δικές μας ΜΟΝΟ φωτογραφίες και ενσωματώνω μέσα στοιχεία ιστορικά και πολιτιστικά τα οποία αφού έχω συλλέξει με διάβασμα τα τοποθετω με την δική μου γραφή στο κείμενο. Αυτά τα στοιχεία πιστεύω πως κάνουν τις αναρτήσεις αυθεντικές και με αξία ώστε πολλά να συμπεριλαμβάμονται στην πρώτη σελίδα αναζήτησης της Google.Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου που με ικανοποιεί αφάνταστα και σε προτρέπω να ταξιδεύετε γιατί τα ταξίδια είναι εμπειρία ζωής και μην ξεχνάτε πως ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα.

  3. Μόλις ξεπεταχτεί λίγο η μικροφαμελιά μου θα είναι πιο εύκολο πιστεύω για ταξίδια.
   Μέχρι τότε θα τα απολαμβάνω από τη μοναδική γραφή σας και τις φωτογραφίες σας!!!
   Καλοτάξιδη να είσαι πάντα μαμά Μαρία!!!!

  4. Και πάλι σ ευχαριστώ @Ευθυμία και σου εύχομαι να έχετε όμορφα ταξίδια σε εσένα και την φαμελιά σου όποτε τα πραγματοποιήσετε.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης